Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Вестибуларните нарушения може да се дължат на стрес, но и на сериозен проблем

Автор: "PoligrafF", от 17.01.2017 0
Симптомите се изразяват в световъртеж, залитане, гадене, повръщане, а при по-сериозни състояния има и преиграване на очите.

Вестибуларните нарушения са доста често срещано състояние, което засяга хора от всякакви възрасти и професии. Те могат да се дължат на стрес, но могат да бъдат и знак за сериозни здравословни проблеми. Поради тази причина специалистите съветват незабавно да се обърнем към лекар, особено ако имаме хронични заболявания, или пък сме застрашени от такива.

”Най-общо вестибуларните нарушения се разделят на два вида – от централен и периферен тип. Много важно за диагностицирането им е локализирането на самия болестен процес, като той може да се развива във вътрешното ухо, в слухово-вестибуларния нерв, в мозъчния ствол или в главния мозък”, посочва д-р Веселин Русинов – консултант невролог към МЦ „Оксиком“.

Най-чести причинители на подобни нарушения са инфекции, съдов инцидент (вкл. инсулт), увреда на вестибуларния нерв, онкологични образувания, травми или някакво системно заболяване, като множествена склероза, и др. Някои заболявания на външното ухо също могат да причинят подобни състояния.

”В най-благоприятния случай, обикновено при по-млади хора, вестибуларни нарушения се прояват при системен стрес, прекомерно тютюнопушене или прием на алкохол”, посочва още д-р Русинов. Такива състояния могат да се отключат и при ошипяване в областта на врата, когато се получава притискане на кръвоносен съд, както и при диабет и преддиабет.

Симптомите се изразяват в световъртеж, залитане, гадене, повръщане, а при по-сериозни състояния има и преиграване на очите. Тази обща симптоматика важи и за двата типа вестибуларни нарушения – от централен и периферен тип. Причинителят се установява по два начина – клинично и апаратно. В първия случай специалистът прилага серия от оче-двигателни тестове. Апаратно диагноза се поставя чрез съвременни уреди като ядрено-магнитен резонанс, скенер – томограф, доплер енцелограф и други.

”При леките форми на вестибуларни нарушения от периферния тип, с правилно лечение симптомите отшумяват бързо. С възрастта обаче подобни състояния могат и да се хронифицират. Първи знак за това е повторяемостта на симптомите, скоро след приключване на лечението”, посочва д-р Русинов.

По думите му, ако пациентът изпитва някой или съвкупност от симптоми, дори без да има съпътстващи такива, е желателно да се обърне към лекар специалист. Задължително е обаче консултирането с невролог при обостряне на състоянието, тъй като кризите на световъртеж, залитане, гадене и преиграване на очите са спешни индикации, които могат да се окажат симптом за сериозен проблем.

При тежка симптоматика лечението преминава с хидратация на пациента (ако има силно повръщане). Предписва се терапия с препарати против гадене, противооточни медикаменти, вестибуларни супресанти (средства, които подобряват кръвоснабдяването), витамини от група В и С, както и успокоителни средства.

Д-р Веселин Русинов извършва прегледи в МЦ „Оксиком“ всеки четвъртък.  За повече информация и записване на часове - тел. 056/860 210, 056/860 839 и  0886/ 161 161.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или