Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Вестибуларните нарушения може да се дължат на стрес, но и на сериозен проблем

Автор: "PoligrafF", от 13.01.2019 0
Вестибуларните нарушения са доста често срещано състояние, което засяга хора от всякакви възрасти и професии. Те могат да се дължат на стрес, но могат да бъдат и знак за сериозни здравословни проблеми. Поради тази причина специалистите съветват незабавно да се обърнем към лекар, особено ако имаме хронични заболявания, или пък сме застрашени от такива.

Вестибуларните нарушения са доста често срещано състояние, което засяга хора от всякакви възрасти и професии. Те могат да се дължат на стрес, но могат да бъдат и знак за сериозни здравословни проблеми. Поради тази причина специалистите съветват незабавно да се обърнем към лекар, особено ако имаме хронични заболявания, или пък сме застрашени от такива.

”Най-общо вестибуларните нарушения се разделят на два вида – от централен и периферен тип. Много важно за диагностицирането им е локализирането на самия болестен процес, като той може да се развива във вътрешното ухо, в слухово-вестибуларния нерв, в мозъчния ствол или в главния мозък”, посочва д-р Веселин Русинов – консултант невролог към МЦ „Оксиком“.

Най-чести причинители на подобни нарушения са инфекции, съдов инцидент (вкл. инсулт), увреда на вестибуларния нерв, онкологични образувания, травми или някакво системно заболяване, като множествена склероза, и др. Някои заболявания на външното ухо също могат да причинят подобни състояния.

”В най-благоприятния случай, обикновено при по-млади хора, вестибуларни нарушения се прояват при системен стрес, прекомерно тютюнопушене или прием на алкохол”, посочва още д-р Русинов. Такива състояния могат да се отключат и при ошипяване в областта на врата, когато се получава притискане на кръвоносен съд, както и при диабет и преддиабет.

Симптомите се изразяват в световъртеж, залитане, гадене, повръщане, а при по-сериозни състояния има и преиграване на очите. Тази обща симптоматика важи и за двата типа вестибуларни нарушения – от централен и периферен тип. Причинителят се установява по два начина – клинично и апаратно. В първия случай специалистът прилага серия от оче-двигателни тестове. Апаратно диагноза се поставя чрез съвременни уреди като ядрено-магнитен резонанс, скенер – томограф, доплер енцелограф и други.

”При леките форми на вестибуларни нарушения от периферния тип, с правилно лечение симптомите отшумяват бързо. С възрастта обаче подобни състояния могат и да се хронифицират. Първи знак за това е повторяемостта на симптомите, скоро след приключване на лечението”, посочва д-р Русинов.

По думите му, ако пациентът изпитва някой или съвкупност от симптоми, дори без да има съпътстващи такива, е желателно да се обърне към лекар специалист. Задължително е обаче консултирането с невролог при обостряне на състоянието, тъй като кризите на световъртеж, залитане, гадене и преиграване на очите са спешни индикации, които могат да се окажат симптом за сериозен проблем.

При тежка симптоматика лечението преминава с хидратация на пациента (ако има силно повръщане). Предписва се терапия с препарати против гадене, противооточни медикаменти, вестибуларни супресанти (средства, които подобряват кръвоснабдяването), витамини от група В и С, както и успокоителни средства.

Д-р Веселин Русинов извършва прегледи в МЦ „Оксиком“ всеки четвъртък.  За повече информация и записване на часове - тел. 056/860 210, 056/860 839 и  0886/ 161 161.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или