Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Вижте кой има имен ден днес

Автор: "PoligrafF", от 09.02.2018 0
На днешния 10-и февруари православната църква почита Света мъченица Валентина. Заедно с нея, на този ден са почитани и Св. Енната, Св. Павла и Св. Харалампи. Макар днес повечето хора да отбелязват католическия Свети Валентин, имен ден празнуват Валя, Валентина, Валентин, Вальо. Празнуват и Харалампи, Ламбо, Пейо, Пейчо, Пейка.

На днешния 10-и февруари православната църква почита Света мъченица Валентина. Заедно с нея, на този ден са почитани и  Св. Енната, Св. Павла и Св. Харалампи. Макар днес повечето хора да отбелязват католическия Свети Валентин, имен ден празнуват Валя, Валентина, Валентин, Вальо. Празнуват и Харалампи, Ламбо, Пейо, Пейчо, Пейка.

За Света Валентина не се знае много. Според църквата, тя била благочестива девойка и дълбоковярваща християнка. Заедно със Св. Павла и Св. Енната станали жертви на гоненията на Максимилян ІІ.

След като я заловили, езичниците я изправили на съд, който отредил тя да принесе дарове на божествата в техния храм. Вместо това, обаче, Света Валентина хвърлила камък срещу жертвеника и се обърнала с гръб към горящия върху него огън. Присъдата била ясна - посичане с меч.

Свети Харалампи от своя страна е смятан за властелинът на всички болести. Според легендата днес е Чуминден. Традицията повелява жените да месят питки с мед, с които да умилостивят чумата. В народните представи тя е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. 

За тази цел хората оставяли в края на населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие — да забрави за какво е слязла. За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Новият туристически информационен център в сърцето на Бургас ще посреща…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или