Включват военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС

Автор: "PoligrafF", от 22.07.2013 0
Страните от Европейския съюз се споразумяха да включат военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от dnes.bg. Агенцията, която се позова на дипломати, отбелязва, че това решение бележи голяма промяна в политиката на блока, мотивирана от безпокойството от дейността на ливанското шиитско движение в Европа.

Страните от Европейския съюз се споразумяха да включат военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от dnes.bg. Агенцията,  която се позова на дипломати, отбелязва, че това решение бележи голяма промяна в политиката на блока, мотивирана от безпокойството от дейността на ливанското шиитско движение в Европа.

”Постигнато бе споразумение за включване на Хизбула (в терористичния списък)”, съобщи европейски дипломат. Трима негови колеги потвърдиха информацията. Външните министри на 28-те страни от ЕС са успели да преодолеят различията във вижданията, че подобно действие ще допринесе за дестабилизирането на Ливан, където Хизбула участва в управляващата коалиция на страната.  

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Ащън е предложила миналата седмица ЕС да признае за терористична организация военното крило на Хизбула, но да остави отворена вратата за преговори с политическото крило на ливанското шиитско движение. Пристигайки по-рано днес в Брюксел за заседанието на Съвета на ЕС по външни работи, британският външен министър Уилям Хейг заяви, че е настъпил моментът Европейският съюз да добави военното крило на ливанската шиитска организация Хизбула в списъка си с терористични организации, предаде от ИТАР-ТАСС.

Според Хейг след атентата в Бургас, “следите от който водят към Хизбула”, няма друго решение. “Когато на европейска земя бъде извършен терористичен атентат, трябва да последват ответни действия”, заяви той. В същото време Хейг счита, че “диалогът на ЕС с политическото крило на Хизбула трябва да продължи”.

След като военното крило на Хизбула бъде включено в “черния списък”, организацията няма да може да получава пари от поддръжници в Европа, а европейски представители няма да имат правото да се срещат с хора от групировката.

Проблемът е, че не съществува юридическото лице “военно крило на Хизбула”, което означава, че при налагането на евентуални санкции евродипломатите ще трябва да разплетат връзките между различните части на Хизбула, за да бъдат ефективни ограниченията.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или