Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Възпитаник на Английската зае председателското място в Бургаския районен съд

Автор: "PoligrafF" , от 17.04.2018 0
Окръжният и Районният съд на Бургас отвориха вратите си на 16 април – Денят на Българската конституция и празник на юриста.

Възпитаник на Английската зае председателското място в Бургаския районен съд в Деня на отворените врати в Съдебната палата. Над 200 ученици от 5 бургаски гимназии, както и студенти от двата университета в града, посетиха Съдебна палата в „Денят на отворени врати“ на Окръжен съд и Районен съд – Бургас. Съвместната инициатива на двете институции се проведе символично на 16 април – Денят на Конституцията на Република България и празник на юриста. Всички гости получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България.

”В политиката, която водим и ще продължаваме, ние от Окръжен съд – Бургас, ще бъдем отворени към Вас, младите хора в стремеж да подобрим достъпа до правосъдие. Доказали сме и ще продължаваме да бъдем активни комуникатори, не само в днешния славен за професията ни ден – 16 април, Денят на Българската конституция и на юриста. Ние, съдиите, дерзаем и работим за реализиране на съдебната реформа, с очакване и желание тя да бъде обективна, публична и ефективна за Вас, младите хора”, с тези думи приветства младите си гости един от символичните домакини -  административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова.

”Съдът се  бори за справедливостта. Той е институция, която разкрива и работи с истината. В този процес – наказателен, граждански или търговски, ние, магистратите, се нуждаем от Вашата подкрепа и доверие. Образовайте се, бъдете компетентни, защото Вие сте нашата будна съвест и е нужно да бъдете информирани, за да не се поддавате на манипулации. Надяваме се, че днешния ден и всички срещи и открити дискусии, които организираме с Вас, са стъпка по този път”, каза Председателката на Районен съд – Бургас Яна Колева.

Всички гости получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България. Окръжният магистрат Симеон Михов, представи функциите на съдебната власт, структурата на съдебната система и разделението на властите според Конституцията на Република България, веднага след официалното откриване. Последва откриване на изложба с фотографии на тема „Бургас – моят град“, във фоайето на Съдебната палата.

Последва информационен тур на учениците и студентите из деловодствата на Окръжен и Районен съд – Бургас. Бе реализирана и инициативата „Председател на съда за един ден“. Млад математик зае мястото на председателя на Окръжен съд – Бургас, а възпитаник на Английската езикова гимназия стана председател на Районен съд – Бургас.

Във втората част на „Денят на отворени врати“, гостуваха 20 ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ от гр. Карнобат, пред които бе представена медиацията, като процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове. Съдия Пламена Върбанова, координатор в Центъра за медиация и спогодби към двата съда представи ролята на метода в съдебната система. Медиатори от Центъра разиграха спорни казуси и ролеви ситуации, решими чрез медиация.

Други групи от ученици от бургаски гимназии и студенти посетиха открити съдебни заседания по наказателни дела. Съдията-докладчик, Анатоли Бобоков, отговари на въпросите на многобройните посетители след приключването на заседанията.

Инициативата „Ден на отворени врати“ на Окръжен съд и Районен съд – Бургас започна с посещение на ученици от 1 „б“ клас на бургаското Основно училище „Васил Априлов“. На малчуганите от иновативното школо по нагледен и увлекателен начин бе представена „Професията на мама и татко“. В Зала 1 на Окръжен съд – Бургас се проведе своеобразен съдебен процес, в който децата изпълняваха ролята на съдии, прокурори, адвокати и подсъдими.

Под формата на игра, председателката на Районен съд – Айтос, съдия Мария Дучева, представи функциите на тези професии и какво се случва в съдебния процес. Класният ръководител, Елза Василева, коментира, че децата са се почувствали много специални и посещението ще остави траен спомен в тях.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Все още не можем да решим коя ни е любимата част от Великден - боядисването…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или