Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Възпитаник на Английската зае председателското място в Бургаския районен съд

Автор: "PoligrafF" , от 17.04.2018 0
Окръжният и Районният съд на Бургас отвориха вратите си на 16 април – Денят на Българската конституция и празник на юриста.

Възпитаник на Английската зае председателското място в Бургаския районен съд в Деня на отворените врати в Съдебната палата. Над 200 ученици от 5 бургаски гимназии, както и студенти от двата университета в града, посетиха Съдебна палата в „Денят на отворени врати“ на Окръжен съд и Районен съд – Бургас. Съвместната инициатива на двете институции се проведе символично на 16 април – Денят на Конституцията на Република България и празник на юриста. Всички гости получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България.

”В политиката, която водим и ще продължаваме, ние от Окръжен съд – Бургас, ще бъдем отворени към Вас, младите хора в стремеж да подобрим достъпа до правосъдие. Доказали сме и ще продължаваме да бъдем активни комуникатори, не само в днешния славен за професията ни ден – 16 април, Денят на Българската конституция и на юриста. Ние, съдиите, дерзаем и работим за реализиране на съдебната реформа, с очакване и желание тя да бъде обективна, публична и ефективна за Вас, младите хора”, с тези думи приветства младите си гости един от символичните домакини -  административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова.

”Съдът се  бори за справедливостта. Той е институция, която разкрива и работи с истината. В този процес – наказателен, граждански или търговски, ние, магистратите, се нуждаем от Вашата подкрепа и доверие. Образовайте се, бъдете компетентни, защото Вие сте нашата будна съвест и е нужно да бъдете информирани, за да не се поддавате на манипулации. Надяваме се, че днешния ден и всички срещи и открити дискусии, които организираме с Вас, са стъпка по този път”, каза Председателката на Районен съд – Бургас Яна Колева.

Всички гости получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България. Окръжният магистрат Симеон Михов, представи функциите на съдебната власт, структурата на съдебната система и разделението на властите според Конституцията на Република България, веднага след официалното откриване. Последва откриване на изложба с фотографии на тема „Бургас – моят град“, във фоайето на Съдебната палата.

Последва информационен тур на учениците и студентите из деловодствата на Окръжен и Районен съд – Бургас. Бе реализирана и инициативата „Председател на съда за един ден“. Млад математик зае мястото на председателя на Окръжен съд – Бургас, а възпитаник на Английската езикова гимназия стана председател на Районен съд – Бургас.

Във втората част на „Денят на отворени врати“, гостуваха 20 ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ от гр. Карнобат, пред които бе представена медиацията, като процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове. Съдия Пламена Върбанова, координатор в Центъра за медиация и спогодби към двата съда представи ролята на метода в съдебната система. Медиатори от Центъра разиграха спорни казуси и ролеви ситуации, решими чрез медиация.

Други групи от ученици от бургаски гимназии и студенти посетиха открити съдебни заседания по наказателни дела. Съдията-докладчик, Анатоли Бобоков, отговари на въпросите на многобройните посетители след приключването на заседанията.

Инициативата „Ден на отворени врати“ на Окръжен съд и Районен съд – Бургас започна с посещение на ученици от 1 „б“ клас на бургаското Основно училище „Васил Априлов“. На малчуганите от иновативното школо по нагледен и увлекателен начин бе представена „Професията на мама и татко“. В Зала 1 на Окръжен съд – Бургас се проведе своеобразен съдебен процес, в който децата изпълняваха ролята на съдии, прокурори, адвокати и подсъдими.

Под формата на игра, председателката на Районен съд – Айтос, съдия Мария Дучева, представи функциите на тези професии и какво се случва в съдебния процес. Класният ръководител, Елза Василева, коментира, че децата са се почувствали много специални и посещението ще остави траен спомен в тях.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или