Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Вълчев: Университетите трябва да стеснят профилите си

Автор: "PoligrafF", от 31.03.2018 0
МОН работи за спиране на екстензивното разрастване на висшите училища, както и да се преструктурират профилите - всеки университет да започне да обучава в направления, в които е силен.

Силно водещо професионално направление, което прави университета разпознаваем, инвестиции в дигитализация – електронно обучение на студентите, включване в мрежа с други европейски висши училища. Това препоръча министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на преподавателите в Тракийския университет в Стара Загора, за да гарантират бъдещето на висшето училище.

Според него, от първостепенна важност за всяко едно висше учебно заведение са добрата база и инвестициите в млади преподаватели. Министърът посочи, че една от мисиите на администрацията му е да спре екстензивното разрастване на висшите училища, както и да се преструктурират профилите - всеки университет да започне да обучава в направления, в които е силен.

”Важно е да се подготвят такива специалисти, които са търсени от бизнеса в региона и ще се реализират на пазара на труда”, посочи министърът. Според него трябва да продължи намаляването на приема в направления, които са търсени само заради едната диплома.

Голямото предизвикателство през следващите години е дигиталната трансформация, заяви Вълчев пред преподаватели от Стара Загора. Той посочи, че предстои промяна в наредбата за безплатните учебници, за да се даде възможност на издателствата да подготвят електронни учебници с идентично съдържание на хартиените.

Министърът участва и в кръгла маса, посветена на изграждане на по-тясна връзка между професионалните гимназии и бизнеса. Той посочи, че работодателите са основен партньор на МОН в усилията за разширяване на професионалното образование. С представителите на бизнеса министърът обсъди конкретни идеи и мерки за подобряване качеството на професионалното образование.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или