Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

"Вълшебната флейта" на Моцарт ще свири за децата на Бургас

Автор: "PoligrafF", от 20.04.2018 0
Операта на Волфганг Амадеус Моцарт “Вълшебната флейта”, адаптирана специално за деца, ще бъде поставена за пръв път на сцената на Държавна опера – Бургас тази събота, 21 април, от 11 часа. Версията на бургаските музиканти превръща класическото произведение във вълшебна приказка, на достъпен за най-малките език.

Операта на Волфганг Амадеус Моцарт “Вълшебната флейта”, адаптирана специално за деца, ще бъде поставена за пръв път на сцената на Държавна опера – Бургас тази събота, 21 април, от 11 часа. Версията на бургаските музиканти превръща класическото произведение във вълшебна приказка, на достъпен за най-малките език.

В детския оперен спектакъл ще прозвучат най-известните арии от „Вълшебната флейта“, познати дори извън оперната сцена – шедьовърът „Отмъщението на Ада“, по-известен като Ария на Царицата на нощта, както и дуетът между Папагено и Папагена.

Като Тамино на сцената ще излезе Любомир Тодоров, Памина ще бъде Весела Апостолова, Папагено и Папагена ще са Бранимир Недков и Лина Пеева, а самата Царица на нощта ще бъде Стефка Христозова. Трите дами са Благовеста Белева, Невена Михайлова и Магдалена Георгиева, Маностасос ще бъде изпълнен от Мирослав Димитров, като разказвач зрителите ще чуят Дора Фъртунова, а говорителят е Петър Тихолов.

”Вълшебната флейта” на гения на музиката Моцарт е създадена като опера в две действия в популярния за онова време стил „зингшпил“, или микстура от диалози и пеене. По този начин творбата е много удачна за адаптации като тази, която ще видят малките зрители в събота. Творбата е емблематична за творчеството на австрийския композитор, като най-известната част от нея, арията на Царицата на нощта, е записана и в Златната плоча на Вояджър – грамофонната плоча, поставена на борда на два космически апарата, изстреляни през 1977 г., съдържаща записи на звуци и снимки на разнообразието на живота и културите на Земята.          

Либретото разказва за влюбения в принцеса Памина принц Тамино. Той заедно с веселия ловец на птици Папагено тръгват да търсят Памина. Със себе си те носят вълшебна флейта и чародейни звънчета, които да ги пазят от опасности. След редица препятствия и изпитания, които младите Тамино и Памина и техните приятели Папагено и Папагена преодоляват, накрая се събират и любовта възтържествува. През това време те са преследвани, затваряни, поставяни в безизходица, заклевани да вредят и вършат злини, от страна на майката на Памина – Царицата на нощта, от нейните три дами, от Зарастро и Моностасос. Като възмездие злодеите са сразени от силите на доброто и светлината.

Любовта и добрината възтържествуват!

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Честита първа пролет!
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или