Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Върви, народе възродени

България отбелязва Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост
Автор: "PoligrafF, от 24.05.2012 1
Днес отбелязваме един от най-светлите празници за България - Денят на славянската писменост, българската просвета и култура. Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица.

Днес отбелязваме един от най-светлите празници за България - Денят на славянската писменост, българската просвета и култура. Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. През 1857 г. денят на „светите братя” е почетен в българската църква „Св. Стефан” в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия. 24 май е обявен за национален празник у нас на 30 март 1990 г.

В страната днес ще се проведат празнични шествия в много градове. В Бургас само децата, които ще участват в шествието по случай Деня на славянската писменост, просвета и култура, ще бъдат около 6000  - 31 учебни заведения с над 5300 ученици - 21 детски заведения с над 480 деца.  

Шествието ще тръгне в 10.30 ч. от площад „Тройката“ - ул. „Александровска“ - „Богориди“ - с финал в Приморски парк. Представителните блокове ще преминават, водени от духова музика и блокове на духовенство, висши учебни заведения, регионален инспекторат по образование и културни дейци.

Начело на блоковете от детски и учебни заведения са училища и детски градини, които честват юбилей през настоящата година. Шествието ще завърши с тържествен концерт на хорови формации на открита сцена „Охлюва“ в Приморски парк с начало 11.00 ч.  

В София тържествата ще поведат министърът на образованието Сергей Игнатов и кметът на града Йорданка Фандъкова. Сборният пункт е площада пред Президентството, а началото е от 10 ч. По традиция ученици, учители, културни дейци и официални лица ще преминат по централните улици. Към тях ще се присъединят учените от БАН, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и академичният съвет на Софийския университет.

В 11 ч. с празничен водосвет започва официалната церемония при паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Учениците от Националното музикално училище ще изпълнят „Върви, народе възродени”, а тържествено слово за празника ще произнесе писателят Алек Попов.

Честит празник на всички българи!

Добави в Svejo

Коментари (1)

Лале, 24.05.2012, 09:37
Народността не пада там, гдето знаньето живей.....!Как вярна го е казал поетът! Честит празник на всички!

Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или