Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

В Бургас обсъдиха приоритетните проекти за развитие на Югоизточния регион

Автор: "PoligrafF", от 04.07.2016 0
"Членството на България в ЕС създаде много възможности за Бургаски регион. Затова за нас е изключително важно да чуем бъдещите тенденции по отношение на оперативните програми, както и предизвикателствата, пред които ще бъдем поставени след излизането на Великобритания от съюза", каза при откриването на форума Димитър Николов."За периода 2014-2020 г. предвидените средства за Югоизточен регион са 250 млн. лв.", обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Четирима министри, кметове на общини и представители на бизнеса обсъдиха днес в експозиционен център “Флора” възможностите за развитието на Югоизточния регион, който включва областите Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора.Дискусията бе част от кампанията “Региони в растеж” на вестник “24 часа”, КРИБ и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.Преди началото, министрите Ивелина Василева, Лиляна Павлова, Зорница Русинова и Десислава Танева , издателят на вестник “24 часа” Венелина Гочева, главният редактор - Борислав Зюмбюлев, кметът на община Бургас Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков откриха фермерски пазар с продукцията на производители от региона.

”Членството на България в ЕС създаде много възможности за Бургаски регион. Затова за нас е изключително важно да чуем бъдещите тенденции по отношение на оперативните програми, както и предизвикателствата, пред които ще бъдем поставени след излизането на Великобритания от съюза”, каза при откриването на форума Димитър Николов.”За периода 2014-2020 г. предвидените средства за Югоизточен регион са 250 млн. лв.”, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя представи възможностите на ОП “Региони в растеж”  и допълни, че общата сума за България е 3 млрд. лв., като половината от тях са предвидени за общините, които трябва да изберат приоритетните си проекти. Останалите средства по програмата са за реформи в ключови сфери - професионалното образование в средните училища, спешната помощ, пътната инфраструктура и публично- частните партньорства, които ще създадат условия за градско развитие.

Министърът на земеделието Десислава Танева представи пред участниците програмата за развитие на селските райони, която предвижда инвестиции в инфраструктура, в агро-екология и климат, както и в подпомагане на бизнеса. Министър Танева отговори на въпроси, свързани с проблемите на пчеларите и рибарите в региона.

Министърът на Околната среда и водите Ивелина Василева представи възможностите на новата оперативна програма в областта на ВиК сектора и системите за отпадъци. 3,4 млрд. лв. са изплатени по ОП “Околна среда” за периода 2007-2013 г. Изградени са 2500 км. ВиК мрежа, както и 18 регионални системи за управление на битови отпадъци. 681 млн. лв. са инвестирани в екологични проекти, които са реализирани в Югоизточен планов регион. Най- голям бюджет в новата оперативна програма е предвиден за сектор ВОДИ. Новост в нея са проектите за управление на риска при наводнения и свлачища, както и тези, които касаят подобряване качеството на въздуха.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обяви, че предвидените средства за ОП “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. са 2,3 млрд. лева. Бизнесът може да се възползва от 506 млн. лв. по програми за младежка заетост, за ново работно място и обучения. Предвидено е и финансиране на гъвкави възможности за заетост и обучения във фирми с променлива ангажираност.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или