Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

В Конна база "Бургас" да развиват лечебна езда за деца, предлагат съветници

Автор: "PoligrafF", от 05.07.2019 0
Да се проучат възможностите и да бъде изработена Програма за провеждане на хипотерапия в Конна база „Бургас“ от сертифициран специалист. Това предлагат в докладна записка общинските съветници от ГЕРБ Калояна Живкова и Димчо Грудев.

Да се проучат възможностите и да бъде изработена Програма за провеждане на хипотерапия в Конна база „Бургас“ от сертифициран специалист. Това предлагат в докладна записка общинските съветници от ГЕРБ Калояна Живкова и Димчо Грудев.

Още от 2013 г. Конната база предоставя безвъзмездно, за деца със здравословни проблеми, лечебна езда. Въпреки това Конна база „Бургас“ не може да бъде база за хипотерапия. За да се случи това заниманията трябва да се провеждат от сертифициран хипотерапевт. За да бъде осигурена безопасността на децата, по време на ездата, е необходим асистент на хипотерапевта, както и специално оборудване.

Много пациенти, родители и лекари от цял свят се обръщат към хипотерапията като част от програма за рехабилитация. Терапевтите, които практикуват лечебната езда, са все по-търсени, заради добрите постижения с пациентите. Хипотерапията е ефективен алтернативен метод за терапия на деца със Синдром на Даун, детска церебрална парализа, мускулна дистрофия, аутизъм и други състояния и заболявания.

Децата с такива диагнози обикновено водят затворен живот, редовно посещавайки санаториуми и рехабилитационни центрове. А терапевтичната езда подобрява качеството им на живот – извежда ги на открито, раздвижва ги и създава взаимодействие между детето и коня. Това подобрява емоционалното и физическо състояние на малките пациенти.

„След разговор с представители на бургаската фондация „Щедрост за живот“ стана ясно, че в града има нужда от развитие на терапията с езда. Неправителствената организация обединява родители на деца с мускулна дистрофия. Лечение на болестта все още няма, но пациентите могат да се поддържат със специален режим. Част от програмата е и хипотерапията. Повечето от родителите вече не посещават Конна база „Бургас“, тъй като ездата трябва да е под контрол на професионалист“, пишат съветниците в докладната записка.  

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или