В Литва се гордеят със съпротивата срещу СССР

Автор: Иво Инджев, от 13.01.2011 1
Днес, на 13 януари, се навършват 20 години от събитията във Вилнюс, по време на които е направен опит за държавен преврат с използване на въоръжените сили на Съветския Съюз и КГБ с цел да се възстанови политическата власт на Съветския Съюз в Република Литва.

Днес, на 13 януари, се навършват 20 години от събитията във Вилнюс, по време на които е направен опит за държавен преврат с използване на въоръжените сили на Съветския Съюз и КГБ с цел да се възстанови политическата власт на Съветския Съюз в Република Литва. Загиват четиринайсет човека, стотици невъоръжени цивилни са ранени защитавайки окупираните от съветските войски телевизионна кула на Литва и сграда на литовската телевизия и радио.

В периода януари – август 1991 г., особено в дните на 8-13 януари, гражданите на Литва със силата на духа, в името на правдата и любовта отстояват съветската агресия и защитават свободата на Отечеството. Литва без оръжие се бори не единствено заради правото си да бъде свободна, независима, демократична държава. Тя се бори и за победата на основополагащи демократични ценности в цяла Европа.

Литва избра ненасилствения път и напомни на света, че бъдещето трябва да се гради не с култ към силата и дух на ненавист, а с върховните ценности на човечеството. Победата на Литва в тази съдбовна нощ беше и победа на цяла Европа, защото тя ускори разпада на СССР, откри пътя за обединена и свободна Европа, на солидарността на нейните народи.

Подкрепата на демократичните държави, парламентарни делегации, журналисти и световната общественост в битката на Литва за свободата на народите не позволи желязната завеса да бъде спусната още веднъж. Берлинската стена в Германия падна с усилията на всички поробени народи, в това число и литовския, въпреки че е могла само да се измести и да остане задълго по граничната линия на бившия СССР между Литва и Полша, Литва и Швеция. Литва не позволи това да се случи. Вълната на свободата продължаваше на Изток, а пътят и бе опръскан с кръвта на героите от 13 януари.

 

Източник: “ivo.bg

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или