Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

В понеделник започва продажбата на електронните винетки

Автор: "PoligrafF", от 14.12.2018 0
Тогава ще бъдат активирани системите на сайта bgtoll.bg и мобилното приложение, както и терминалите за самотаксуване.

В понеделник (17 декември) започва продажбата на електронните винетки. Тогава ще бъдат активирани системите на сайта bgtoll.bg и мобилното приложение. Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става посредством дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво.

Системата дава възможност на потребителите да валидират винетката си до 30 дни от момента, в който те реално я закупуват, което им дава възможност да планират пътуванията си, обясни професор Олег Асенов, експерт към Агенция “Пътна инфраструктура” в телевизионно интервю.

Колкото до водачите, които имат хартиена винетка със срок на валидност, изтичащ догодина, те ще могат да я регистрират в същата система. След това обаче не бива да отлепят стикера от стъклото на автомобила.

Нарушителите ще бъдат засичани чрез регистрационния номер на автомобила от камери разположени по пътната мрежа и в мобилните екипи на т.н. “тол контрол”. Нарушителите ще бъдат спирани от автомобилите на тол контрола.

На водача, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена възможност да заплати компенсаторна такса на място. Тя ще бъде в размер от 70 лева за леки автомобили; за автомобили от 3.5 т. до 12 т. – 125 лв. и за тежкотоварните над 12 т. е 175 лв. Контролните автомобилите са оборудвани с ПОС терминали и плащането на таксата ще може да се осъществява с дебитна или кредитна карта.

”След заплащане на компенсаторна такса, пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка, но на следващия ден ако не се закупи винетка, отново е налице нарушение”. Това поясни още проф. Асенов.

Тол системата за тежкотоварните автомобили ще заработи на 16 август 2019-а година. До 15 август включително, автомобилите над 3,5 т. също ще заплащат електронна винетка.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или