Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

В 4500 заведения и офиси не се пуши вече

Автор: "PoligrafF", от 01.04.2011 1
Близо 2 хил. нарушения на новите правила за пушене на обществени места са констатирали здравните инспектори по време на проверка, продължила месец, съобщиха от здравното министерство.

Близо 2 хил. нарушения на новите правила за пушене на обществени места са констатирали здравните инспектори по време на проверка, продължила месец, съобщиха от здравното министерство. Проверката обхвана обекти в цялата страна, поясняват в сайта на министерството. От средата на февруари до средата на март са проверили 27 031 обекта, сред които има заведения за хранене, офиси, хотели, болници, училища, гари и др.

Според нормативните изисквания от началото на тази година в закрити обществени места може да се пуши в помещения, които са по-малки от частите, в които не се пуши. Освен това в тях трябва да има добра механична вентилация. Помещенията за пушачи трябва да са отделени и с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати от тези за непушачи.

На вратите им трябва да има и специални табели, които да показват, че са помещения за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено. По-специален режим се въвежда за заведенията за хранене и развлечения, които са с площ по-малка от 50 кв. м. В тях собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не, и да постави съответната табела на входната врата.

Най-честите нарушения, които са установили здравните инспектори при проверките досега, са липсата на обозначение на залите за пушачи, и на протокол от акредитирана лаборатория, че вентилационната система работи адекватно. Сред другите нарушения са неспазването на определената квадратура за залите за пушачи, както и наличието на деца в места, където се пуши.

За констатираните нередности здравните инспектори са издали 2711 предписания за отстраняването на проблемите, съставили са 387 акта и 199 наказателни постановления. Наложените санкции са в размер на над 40 хил. лв. Глобите за едноличните търговци са от 300 до 1500 лв., а за юридически лица от 500 до 10000 лв.

Със санкция от 50 до 300 лв. се наказват физическите лица. Малко над 4500 са заведенията, офисите и другите обекти, в които собствениците са избрали изобщо да не се пуши, сочат още резултатите от проверките. Тези, в които има самостоятелна зала за пушене са още по-малко – 2509. Тези наблюдения показват, че е нужно налагането на по-ефективни мерки за ограничаване на пушенето на обществени места, отчитат от ресорното министерство.

Краят на 2012 г. или началото на 2013 г. е един реалистичен срок, в който да се въведе пълната забрана за пушене на обществени места, смята министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Тази мярка подкрепя и по-голямата част от българското общество.

Според национално представително проучване на Галъп за месец март тази година 63% от хората подкрепят идеята за въвеждане на подобно ограничение. 40% от тях са напълно твърди в позицията си, 26% са по-скоро положително настроени за такава мярка. Едва 6% е делът на българите, които твърдо не подкрепят подобна промяна, а други 10% по-скоро са настроени отрицателно.

Добави в Svejo

Коментари (1)

dido, 01.04.2011, 15:18
Ne vqrvam, 4e po-golqma 4ast ot balgarite podkrepqt zabranata,kato vizhdam kak vsi4ki darpat cigarite

Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

"Ето моята тайна. Много е проста: Истинските неща се виждат само…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Да Не Все още не съм решил/а
виж резултатите или