ГДБОП прогнозира бум на киберкражбите по празниците

Автор: "PoligrafF", от 20.12.2011 0
От ГДБОП прогнозираха бум по празниците на кражбите на финансова и лична информация през смартфони и таблети, които стават все по-разпространени и у нас.

От ГДБОП прогнозираха бум по празниците на кражбите на финансова и лична информация през смартфони и таблети, които стават все по-разпространени и у нас. В световен мащаб загубите от киберпрестъпления се изчисляват на над един трилион долара.

Кражбите на данни в интернет все по-често са насочени към финансови институции, банки и фирми. Причината е, че там има концентрирани много потребители и огромна база данни. Сред най-модерните киберпрестъпления е създаването на така наречените „бот мрежи”.

„Страшното е това, че те превръщат в зомбита компютрите и ние не знам, че чрез тези мрежи и компютри се извършват престъпления. Има много форуми, в които те си обменят информация, купуват си кредитни карти, купуват си цели ботнет мрежи...”, обяснява Албена Спасова. През празниците има активизиране на потребителите, а оттам и на потоците информация.

Някои хора пазаруват директно през мобилните си устройтсва, а киберпиратите чакат само това. „Знаете, че чрез тези устройтсва се извършват различни услуги - разплащане, комуникиране и това е едно от най-модерните престъпления, а именно овладяването на тези мобилни устройства. Да се спазват елементатни изисквания - да не се дава достъп, както физически, така и онлайн достъп, за да може то да бъде заразено и да стане достъпно за организираната престъпност”, посъветва Явор Колев.

Специалистите съветват потребителите да използват добре проверени платформи и сайтове, както при пазаруване, така и при общуване с други потребители. Заради зачестилите компютърни престъпления 80 служители на МВР ще бъдат обучени по международен проект за борба с киберпрестъпността. Това обяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Проектът е на стойност 100 000 евро и се разработва съвместно с Франция и Италия. Бенефициент по него е ГДБОП.

 

Източник: bTV

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или