Геният на Леонардо да Винчи може да се е дължал на страбизъм

Автор: "PoligrafF", от 31.10.2018 0
Това смята д-р Кристофър Тайлър от Градския университет в Лондон.

Геният на Леонардо да Винчи може да е бил подсилен от страбизъм. Това смята д-р Кристофър Тайлър от Градския университет в Лондон. Експертът публикува статия в JAMA Ophthalmology, в която изказва предположение, че световно известният художник имал екзотропия - вид кривогледство, при което едното око се отклонява навън. Именно това състояние, смята д-р Тайлър, помогнало на гения да изобразява триизмерни образи върху двуизмерна повърхност.

Специалистът изказва предположение, че и други художници от световна величина също са страдали от страбизъм, пише “Medscape”. Сред тях са Рембранд, Пикасо, Дега, Джовани Франческо Барбиери и др. Симптомите били видими от автопортретите на тези майстори на четката. Установяването на кривогледство при Да Винчи обаче било по-трудно заради малкото негови портрети, които съществуват днес.

За да открие доказателства за страбизъм, д-р Тайлър изследвал общо шест негови произведения, за които се смята, че Леонардо е използвал собствения си образ за модел, вероятно поради липсата на друг такъв. Ученият използвал две скулптури, две маслени платна и две скици, при които се наблюдават следи от кривогледство, отразени във формата на окото, овалите и елипсите на изображението.

Според измерванията на д-р Тайлър, може да се изкаже обосновано предположение, че Да Винчи е страдал от екзотропия, при това сериозно изразена. Ученият обаче отива и по-далеч, изказвайки хипотезата, че именно отклонението в зрението на художника му позволява да изобрази с такава дълбочина образи и фигури на различна дистанция, оставяйки впечатление за триизмерност.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или