Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Главният прокурор не споделя изводите на Цветанов за "Хизбула"

Автор: "PoligrafF", от 07.02.2013 1
Плахото изявление на България, че атентатът в Бургас е дело на ливанската шиитска групировка "Хизбула", бе съвсем разклатено от главния прокурор Сотир Цацаров. Вчера стана ясно, че той не споделя категоричността на вътрешния министър Цветан Цветанов за "обоснованото предположение" за участието на организацията в терористичния акт.

Плахото изявление на България, че атентатът в Бургас е дело на ливанската шиитска групировка “Хизбула”, бе съвсем разклатено от главния прокурор Сотир Цацаров. Вчера стана ясно, че той не споделя категоричността на вътрешния министър Цветан Цветанов за “обоснованото предположение” за участието на организацията в терористичния акт.

Според обвинител №1 в момента прокуратурата не разполага с достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. “Разследването не е завършило, то продължава. Останалото е свързано с изводи на определени служби”, заяви Цацаров пред БНР. От думите му се разбра, че разследването едва сега навлиза в сериозната си фаза, тъй като се чака отговор на съдебни поръчки от Израел, Мароко, Австралия и Ливан. Тепърва ще се прави и следствен експеримент с подобен автобус.

”Когато материалите по делото стигнат до положение, при което можем да преценим, че, дай Боже, сме готови за съд, прокуратурата ще бъде готова, но да бъде използвано самото наказателно производство за външнополитически цели, е малко пресилено”, обясни Цацаров. Думите на главния прокурор се разминават с твърденията на Цветан Цветанов, че има достатъчно доказателства за участието на “Хизбула”, пише в. “Сега”.

На мнението на МВР-шефа са Европол, САЩ, Израел и Великобритания. Според САЩ участието на “Хизбула” е установено “ясно и недвусмислено”. Вчера британският премиер Дейвид Камерън изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което го поздравява за “събраните силни доказателства, които сочат участието на групировката “Хизбула” в бомбения атентат”. Това означава, че или МВР не е предоставило всички доказателства, показани на чуждите спецслужби, на прокуратурата, или че доказателствата са достатъчни за политически изявления, но не и за съд.

Интересен детайл е, че Канада и Австралия казаха, че тепърва ще проверяват информацията на българските власти, че атентаторите може би са техни граждани. Европейският съюз също ще изпрати хора в България, които на място да се запознаят със събраните доказателства, преди да се дискутира дали “Хизбула” да бъде включена в черния списък на терористичните организации.

Депутатите на ГЕРБ още повече объркаха ситуацията. “Никой не е посочвал ливанската групировка “Хизбула” като отговорна за терористичната атака срещу израелските туристи на летището в Бургас. Единственото, което беше направено, беше да се даде информация за свързаните с атаката и да се направи обосновано предположение”, обясни шефът на външната комисия в парламента Доброслав Димитров пред Би Ти Ви. Според него това, че разследващите са открили връзка на единия от сочените за организатори на атентата с “Хизбула”, не значи, че именно тази организация е отговорна.

Опозицията смята, че на Консултативния съвет по национална сигурност при президента не са били представени убедителни доказателства за “Хизбула”. Външният министър Николай Младенов бе обаче съвсем категоричен, че “Хизбула” не само е спомената на заседанието, но и има категорични и неоспорими доказателства за участието й. “Ако ние бяхме скрили това, което бе представено, ако се бяхме подали на изкушението да замълчим, да замотаем истината, тогава заплахата за националната сигурност, защото тогава посланието, което излъчваме към целия свят, е: “Вижте, там можете всичко да правите”, обясни пред БНТ той. Според него върху България не е имало натиск да излезе с твърдения за участието на “Хизбула”. Напротив - натискът бил в обратната посока - да не се посочва групировката.

”Той дойде от среди в България, което е най-жалкото”, заяви Младенов. “Нашето желание в момента е в три посоки. Първо, да стане ясно на целия свят, на всички хора, които смятат, че могат безнаказано да атакуват Европа, ЕС, че това няма да се случи. Че когато се разкрият данните за тях - те ще бъдат показани пред целия свят и ще бъдат доведени до съд и до присъда. Второ, че ние ще сътрудничим с ливанските власти, ще сътрудничим с всички наши съюзници, за да може наистина да довършим докрай този процес. Трето, че ще предприемем общи мерки, общи действия на ниво Европа”, обясни Младенов. В интервю за телевизия “Ал Арабия” той бе още по-категоричен: “Участието на “Хизбула” в атентата в Бургас няма да остане без последствия”.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Есента е последната и най-прекрасна усмивка на годината" /Уилям…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или