Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

"Големанов" се завръща в Бургас през април

Автор: "PoligrafF", от 16.03.2019 0
Култовата комедия ще се играе на бургаска сцена на 10 април.

Култовата комедия “Големанов” пристига в Бургас в началото на идния месец. Спектакълът на ТФ “Мелпомена” ще се играе на бургаска сцена на 10 април, от 19:00 часа в залата на ДНА. В главната роля ще видим Любо Нейков. Партнират му Силвия Лулчева, Елена Петрова, Мария Статулова, Стефан Рядков и Красимир Ранков.

В творчеството на най-големия български комедиограф Ст. Л. Костов, пиесата „Големанов” заема първо място. По своите художествени качества, тази забележителна творба стои дори над всички останали сатирични произведения.  Не случайно след Бай Ганьо, Големанов е най-популярния български литературен герой, който предизвиква не само смях, но и възмущение.

Той е олицетворение на вманиаченият кандидат за министерско кресло. Той е карикатура на необузданите амбиции за власт, пари и слава. Той е въплъщение на всички пороци, присъщи на съвременните държавни мъже.

В пиесата, реализирана от режисьора Георги Стоилов, проследяваме няколко дни от живота на един добър човечец, който става хитър и лукав, когато разбира че има вероятност да го изберат за министър. Губи чувството си за мярка и разкрива своята глупост, лицемерие, скъперничество и грандомания.

Авторът постига интересен парадокс, като го превръща от един стълб на държавната машина - в неин изобличител. Когато героят се чувства огорчен и неоценен от своята партия, Големанов започва да критикува дори парламентаризма и демокрацията, срамните пазарлъци, морала и честта на управляващите. Майсторската разработка на всички образи държат действието в рамките на едно завидно единство между жизнена и художествена правда.

Над всичко разбира се в тази забележителна комедия стои самият Големанов. С него и с цялото си произведение, Ст. Костов осмива така саркастично нашето политическо общество, както малцина български писатели са успели да го направят през годините. С критичния си патос и ярки, колоритни образи, със стегнатата си композиция и лаконичен диалог, пиесата Големанов остава най-ценното завоевание на нашата сатирична литература за всички времена. 92 години по-късно /пиесата е писана през 1927г./ става ясно ,че нищо не се променило


<iframe name=“fb_xdm_frame_https” tabindex=”-1” title=“Facebook Cross Domain Communication Frame” id=“fb_xdm_frame_https” aria-hidden=“true” src=“https://staticxx.facebook.com/connect/xd_arbiter/r/d_vbiawPdxB.js?version=44#channel=f3cfbf87dd43d04&origin=http://poligraff.net” frameborder=“0” scrolling=“no” allowfullscreen=“true” style=“border: currentColor; border-image: none;” allowtransparency=“true” allow=“encrypted-media”></iframe>

”Големанов” гостуват в Бургас по покана на Маруся Русева и “Арт Ателие”. Билети за постановката можете да откриете на касата на НХК. За повече информация: тел. 0894/898-098.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или