Голите момичета, качени на капаците на колите, не са се появили вчера

Автор: "PoligrafF", от 27.05.2012 6
Да се подиграваме с лекота на днешните абитуриенти, без да погледнем себе си по-внимателно, е много жалко.

Да се подиграваме с лекота на днешните абитуриенти, без да погледнем себе си по-внимателно, е много жалко. Голите момичета, качени на капаците на колите, не са се появили вчера. Те бяха наоколо през последните 19 години и днес ни се представят в целия си блясък - такива каквито са, такива каквито ги създадохме.

Завърших училище в годината, в която тези деца са родени. Ние, първите от поколението на прехода, празнувахме свободата си и израстването си. Желязната завеса беше паднала скоро и ние носехме следите на отминалата епоха – бяхме възпитавани строго, уважавахме поне привидно хората пред черната дъска, бяхме чели, но не знаехме какво да правим със свободата си.  Не че нямаше клоуни и по нашите балове. Имаше. Но тогава въпросът се заключаваше в това да отидеш горе-долу добре облечен на бала и с горе-долу прилична кола. И толкова!

Целите ни бяха прости – да влезем в Софийския и момчетата да не влязат в казармата. Отпадналите от това състезание тихо се сочеха с пръст и бързо отпадаха от играта. Това беше нашето поколение. Продукт на онова време. Родените в същата тази година не бяха образовани, възпитавани и отглеждани по шаблон. Възможността на техните родители да избират отведе децата им по различни пътища. Тези, които днес крещят полуголи на градския площад, са закърмени с чалга, знаят значението на парите, стремят се към материалното и така и не прочетоха пълната версия на „Под игото”.

Смяхме се години наред на правописните им грешки и ги гледахме по новините как се бият в час. Мобилните им телефони бяха по-скъпи от тези на учителите им, неизвинените им отсъствия реципрочни на бирите, изпити в голямото междучасие, а мечтите им и днес съвпадат с тези, описани в песните на Глория, Ивана или която и да е друга звезда от „Планета”. Много от тези деца са отгледани от улицата или от бабите и дядовците си. Много от тях познават секса от 5-и клас, а цигарите отпреди това. И не можем да ги съдим. Те са огледало на това, което е била държавата, прехода и семейството през последните 20 години.

Безотговорността, липсата на морал и ценности ги направи такива. Години наред правителствата на България оставяха на заден план образованието, оставиха учителите да мизерстват, училищните покриви да текат, а корупцията обезсмисли висшето образование. Голяма част от майките и бащите на днешните абитуриенти отидоха на гурбет или просто нямаха времето, за да налеят нещо в първите им 7.

Когато тези деца влязоха в пубертета, можеха да избират между много образи за подражание, повечето от които грешки на прехода — моделки, певачки, влюбени в себе си, шоумени, псевдо бизнесмени, неграмотни политици, всички, превърнали се в звезди за 1 нощ.  И за да не сме черно-бели, нека не забравяме и за другите. Тези, които останаха извън обективите. Просто едни от випуск 2012.

Децата, които са имали шанса да попаднат на родители и нормално образование, през септември ще поемат към университетите в Европа или САЩ. Не знам дали ще се върнат. Знам, че ще останат девойките с късите поли и буклите, които днес показват по телевизията, а ние, като посетители в зоопарк, цъкаме с език, сякаш сме видели нечувана кръстоска между маймуна и папагал. Изненада: това чудо е бъдещето на милата ни татковина. Такова, каквото сами си го избрахме и изковахме, година след година, ден след ден... да ни е честито!

 

Източник: btvnews.bg по писмо на читател

Добави в Svejo

Коментари (6)

???, 27.05.2012, 17:31
Дали? Аз точно вчера видях подобни момичета?!?!?
Иванова, 27.05.2012, 17:56
Статия пълна с истината за живота. За съжаление това е много тъжно.
зззззз, 27.05.2012, 19:42
Нима децата, които нямат финансовата възможност да учат в Европа или САЩ не са попаднали на родители...така ли да разбирам....Дъщеря, също има желание да учи извън България , но нямаме тази възможност и ще учи тук в Бурас. Това означава ли, че не е свясна и че не попаднала на родители... Тя няма и едно неизвенено отсъствие в училище, роклята за бала и беше съвсем семпла...не пуши и не пие...не е закъснявала никога вечер.....Не слушаме в къщи чалга, не е подражавала на фолк певиците....И мога да кажа, че сме я възпитали така, че да стане достоен гражданин на България...да стане човек. Само тези деца, на които родителите им имат възможност да плащат обучението им в чужбина само те ли стават човеци и само те би са попаднали на родители?
MGR, 27.05.2012, 21:46
Идеята и посланието на статията са правилни, но когато ще проповядваме морал и ще показваме "колко много знаем" в сравнение с младите, то е хубаво поне да знаем значението на думите, които използваме - "реципрочно" означава обратнопропорционално и, предполагам, е точно обратното на това, което авторът/авторката е искал/а да каже.
magesnik, 28.05.2012, 09:23
Към "333333": не се обиждайте от статията. Това, че вашата дъщеря е изключение от тази тъжна картинка е добре, и това че ще учи в България също не е толкова зле - много от тези които завършихме българските университети сме се реализирали успешно и живеем добре. Много от тези които още по време на социализма учиха в чужбина (и то за сметка на държавата) бяха деца на висшия ешелон на тогавашната власт и в момента се реализират като леви (или дори десни) политици и ни разказват врели некипели за социализъм. Но за съжаление цялостната картинка е такава каквато я виждаме - с голи задници в диваните във фадромите, без пукната мисъл в главата.
radi, 29.05.2012, 23:20
Истината боли, отговорност никой няма желание на поеме.

Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Февруари ни прави намек за наближаваща пролет.
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или