Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Горанов: България не се нуждае от "административна наука"

Горанов: България не се нуждае от "административна наука"

"Не приемам срещу мен да се изправи някой, който да каже "Аз съм професор или старши научен сътрудник и трябва да получавам еди-колко си", заяви финансовият министър.

"Има достатъчно пари за наука, както по линия на националния бюджет, така и по линия на европейските фондове, но не трябва да се финансират структури и научни звена. Бюджетът трябва да финансира проекти, обвързани с нуждите на държавата като цяло или проекти, които са свързани с необходимостта на бизнеса за някакво развитие", коментира министърът на финансите Владислав Горанов в ефира на Нова телевизия.

Два дни, след като правителството каза "да" на разчетите на финансовото министерство, Горанов коментира протестите на представителите на БАН, които поискаха повече пари за следващата година. Въпреки, че субсидията ще е с 5 милиона повече от миналата година, тя пак няма да е достатъчна за увеличение на заплатите в сектора, категорични са родните учени.

"Не приемам срещу мен да се изправи някой, който да каже "Аз съм професор или старши научен сътрудник и трябва да получавам еди-колко си", коментира Горанов и припомни, че има стотици милиони в европейските фондове и във фонд "Научни изследвания". По думите му, България не се нуждае от "административна наука".

"На мен отдавна ми се губи връзката между фундаменталната наука и бизнеса и нейната добавена стойност за обществото. Науката трябва да бъде свързана с бизнеса по начин, по който бизнесът да инвестира в нея. Аз нямам нищо против, когато видим нещо добро, да инвестираме в него целево. Такъв беше случаят с циклотрона на БАН, там е около 10 милиона лева общата инвестиция", заяви Горанов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега