Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Горанов: Заплатите в бюджетния сектор може да се увеличат с 10% от 2019-а

Автор: "PoligrafF", от 11.09.2018 0
"Засега изпълнението на бюджета върви добре".

”Засега изпълнението на бюджета върви добре. Отчетохме сериозно превишение на приходите над разходите, но към края на месец август все още е рано да се твърди как ще се развие до края на годината, тъй като последните години забелязваме една цикличност в разходите. 1/3 от тези 2,5 млрд. лв., които отчетохме като преизпълнение на бюджета, се дължат на по-добра събираемост на приходите – имаме около 800 млн. лв. преизпълнение на плана. Другата част са нереализирани разходи, част от които свързани с европейските фондове”. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов в ефира на NOVA днес.

Към момента не се очаква годината да завърши с дефицит. Колкото до Бюджет 2019, министърът отсече, че по него се работи отдавна и се предвижда заплатите в бюджетната сфера да се увеличат с 10% още от януари. Той припомни, че още в началото на годината е коментирано увеличение за част от персонала, примерно за служителите в местата за лишаване от свобода, на полицаите и др.  

В отговор на въпрос за данъчните промени, които МФ публикува наскоро за обществено обсъждане, и по-специално по темата за данъка на основното жилище, финансовият министър каза, че се предвижда отпадане на преференцията за тези, които злоупотребяват с декларирането на жилищата.

”Много български домакинства имат повече от един имот, често в различни общини. Работим за изграждането на единна информационна система, която ще даде възможност на всяка една община да достъпва базите данни на останалите и да се види по този начин дали се злоупотребява с декларирането на основни жилища на територията на различни общини. Философията и смисълът на промяната в закона е този - който си позволи да злоупотреби с право и да декларира повече от едно основно жилище, да не ползва преференцията. Тук не говорим за отпадане на преференцията за основно жилище”, уточни Горанов.

Във връзка с актуалния въпрос за т.нар. „втори здравен стълб“ финансовият министър уточни, че това е един теоретичен модел, който в момента се обсъжда.

”Моделът, който се обсъжда теоретично, е да не доплащате над 700 лева, а над 700 лева да се активира застраховката, заради която пък са тези 12 лева на месец. И тогава да не ви се налага да доплащате”, обясни Горанов.

Той отново акцентира на тезата си, че парите в здравеопазването трябва и могат да бъдат увеличени тогава и само тогава, когато се даде отговор на въпроса, свързан с контрола на харчовете, които в момента не са малко, защото има основателни подозрения, че се източват много пари от здравната система.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или