Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Готвят по-строги санкции за риболовците бракониери

Автор: "PoligrafF" , от 29.05.2018 0
Законопроектът премина първо четене в Парламента и се очаква да бъде окончателно приет в края на юни.

Готвят промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които предвиждат по-строги санкции за риболовците бракониери, които са задържани с мрежи, дори и съоръженията да не са “хвърлeни” във водата. Законопроектът премина първо четене в Парламента и се очаква да бъде окончателно приет в края на юни.

”През последните няколко години са конфискувани бракониерски мрежи, които биха могли да покрият пътя от София до Варна и оттам до Бургас. Задържани са 456 хил. м мрежи. Само си помислете какво унищожаване на рибния ресурс във вътрешните водоеми на страната е било нанесено и какви са щетите от бракониерите”. Това коментира народният представител от ГЕРБ Бургас Иван Вълков, който е сред вносителите на новите текстове в закона.

Законодателите са предвидили сериозно е увеличението на глобите за лов на риба с динамит, упойващи вещества или с електричество във вътрешните водоеми на страната. Според народните представители досегашните санкции нямат достатъчен възпиращ ефект върху нарушителите. След промените, наказанията при повторно нарушение ще бъдат налагани в последователност административна мярка, пробация и наказателна мярка, т.е затвор за срок от три, шест или дванадесет месеца в зависимост от нарушението.

Важни изменения в закона касаят увеличаване правомощията на служителите на ИАРА, които ще им дадат право да задържат бракониерите до пристигането на органите на МВР. Досега те трябваше да отидат на място заедно или да изчакат, което предоставяше възможност на бракониерите да избягат и да останат ненаказани. През последните година са констатирани и редица случаи на саморазправа и нападение срещу инспекторите на Агенцията.

”Предлагаме да се въведе забрана за риболов с мрежени уреди във вътрешните водоеми на страната, за да се спре веднъж завинаги падането на наказателните постановления в съда под предлог, че в такива водоеми няма стопански риболов по смисъла на закона. Практиката е доказала, че лицата, които използват нерегламентирани риболовни мрежи - гриб, серкме, хрилна мрежа и др., нанасят огромни поражения върху рибния ресурс”, коментира още Вълков.

Според него идеята за тестове за любителите рибари ще бъде заменена с масирана информационна кампания и подписване на декларации при закупуване на риболовен билет.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или