Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Гражданската отговорност вече няма да се плаща разсрочено

Автор: "PoligrafF", от 08.06.2011 3
Задължителната едногодишна застраховка „Гражданска отговорност” ще се прави еднократно. Министерският съвет одобри днес проект на закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, които предвиждат, че в застрахователния договор не се допускат уговорки, които да предвиждат разсрочени вноски при плащането на застрахователната премия.

Задължителната едногодишна застраховка „Гражданска отговорност” ще се прави еднократно. Министерският съвет одобри днес проект на закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, които предвиждат, че в застрахователния договор не се допускат уговорки, които да предвиждат разсрочени вноски при плащането на застрахователната премия.

Съществуващата сега нормативна възможност за предсрочно прекратяване на застраховката при неплащане на разсрочена вноска доведе до порочни практики от страна на застрахователи и застраховани, които водят до привидно сключване на задължителната полица чрез заплащане само на първата разсрочена вноска.

По този начин застрахованият разполага с полица, която представя на органите за контрол на движението по пътищата и си спестява глоба, но тази полица не осигурява покритие на отговорностите за причинени вреди при ПТП и застрахователното обезщетение се поема от обществените средства на Гаранционния фонд, които се формират от вноските на добросъвестно застрахованите лица. Забраната за разсрочено плащане на премията в пълна степен съответства на основната идея на Кодекса на застраховането, че срокът на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” е точно една година.

Законопроектът предвижда също промяна на режима на сключване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” като се осигурява отчитането на застрахователните полици в реално време. Ще отпаднат стикерите, които едновременно със застрахователната полица удостоверяват наличието на валидна застраховка.

След въвеждане на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира определен код (индивидуален номер) в реално време и по този начин отчитането на полиците в информационната система на Гаранционния фонд ще бъде ежедневно. С проекта се осигурява възможност за изготвяне и прилагане на единна методика за определянето на размера на обезщетението при претърпени неимуществени вреди чрез приемането на наредба, която предвижда и прилагането на унифицираната система бонус/малус.

Двете мерки са насочени към постигане на справедливост и яснота при определянето на индивидуалната премия в зависимост от рисковия профил на всеки ползвател на моторно превозно средство, а за увредените лица се осигурява прозрачност и предсказуемост при определяне на размера на обезщетенията.

Въвежда се класификация на здравните застраховки, с което се осигурява по-голяма яснота за потребителите на застрахователни услуги и за застрахователите. Въвеждат се нови понятия, които следват възприетата международна терминология и дават по-точно описание на предлаганите продукти. Предвижда се застрахователите по животозастраховане да могат да предлагат и застраховка „Заболяване”, като за целта трябва да получат допълнителен лиценз.

Променя се и процедурата по разглеждане на застрахователни претенции и събиране на необходимите доказателства като при разглеждането и оценяването на претенциите застрахователят може да иска допълнителни доказателства само в рамките на период от 55 дни.

След представянето на доказателствата застрахователят следва да изплати обезщетението или аргументирано да откаже. С други промени в Кодекса за застраховането се повишават изискванията за професионално развитие и квалификация на служителите на застрахователните брокери, което има за цел подобряване качеството на предлаганите услуги, а потребителите ще могат да разчитат на професионални и надеждни съвети относно застрахователните продукти, които най-пълно отговарят на техните изисквания.

Предлаганите в законопроекта промени са в сферата на националните приоритети за защита на потребителите и запазване на стабилността на застрахователния пазар в България.

Добави в Svejo

Коментари (3)

Kalata, 08.06.2011, 14:06
da gi e*a i boklucite, sq kato q uweli4at kak shte karame kolite si be maloumnici???? ne wseki shte ima pari da gi dade ednokratno...
:(, 08.06.2011, 14:29
Това с колите и некарането хич не ги плаши. Не виждате ли бензина непрекъснато скача, подръжките на колите са големи, ами различните застраховки,винетки и незнам си какво ... а колите са толкова много и все са в движение, затова българина нищо не го плаши :(
Гоцету, 08.06.2011, 17:15
Просто да замълчим до изборите, след това ще видим кой ще се смее последен!

Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или