Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Грипната епидемия чука на вратата, регистрираха първи смъртен случай

Автор: "PoligrafF", от 03.02.2016 0
Грипната епидемия чука на вратата. Редица области се намират в предепидемична ситуация, като Стара Загора, например. До седмица е възможно грипът да достигне епидемични стойности в няколко български региона, обясни главният държавен здравен инспектор - д-р Ангел Кунчев.

Грипната епидемия чука на вратата. Редица области се намират в предепидемична ситуация, като Стара Загора, например. До седмица е възможно грипът да достигне епидемични стойности в няколко български региона, обясни главният държавен здравен инспектор - д-р Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Както вече Ви информирахме, прогнозите на епидемиолозите не се сбъднаха и щамът N3H2 “Швейцария” остана назад. Около 70% от регистрираните до този момент случаи са на добре познатия ни H1N1 “Калифорния”, още известен като “свински грип”, обясни д-р Кунчев. Разпространяват се и щамовете от тип Б - “Виктория” и “Пукет”.

Най-много са случаите в диапазона между 15 и 30-годишна възраст. Въпреки това, най-застрашени от усложнения остават и малките деца, хората с хронични заболявания и възрастните хора.

В края на януари бе регистриран и първият смъртен случай за годината - 3-годишно момиченце от Стара Загора. То е издъхнало за няколко дни след усложнен случай на щама “Виктория”. Д-р Кунчев отново подчерта, че не става дума за инцидент по вина на родители или лекари.

”Колкото по-рано се започне терапията, шансът да се избегнат смъртни случаи е по-голям. При всички вируси има риск от усложнения, пневмонии, енцефалити и други. При определени личности, когато те са в не добра кондиция, когато имунитетът им е засегнат и това съвпадне с грипна епидемия е много вероятно да се появят усложнения”, обясни д-р Кунчев, подчертавайки, че усложненията не са случайност и винаги имат съпътстващи фактори.

Здравният инспектор посочи, че при случаи на грип трябва да останем у дома, да си осигурим спокойствие и лечение, да се обърнем към личния си лекар за помощ. Самолечението е напълно изключено, още повече с антибиотици.

”Вирусът се лекува с антивирусни средства, не с антибиотик. Антибиотикът не му влияе”, поясни д-р Кунчев и добави, че комбинираното лечение с антивирусни и антибиотични препарати се прилага, най-вече при усложнения.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или