Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Двама заразени със СПИН в Бургаско от началото на годината

Автор: "PoligrafF", от 16.05.2012 0
Двама души от Бургаски регион са заразени със СПИН от началото на годината, сочат данните на Регионалната здравна инспекция.

Двама души от Бургаски регион са заразени със СПИН от началото на годината, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. През 2011 г. новооткритите случаи са 7. От началото на 2012 г. до този момент има 2 новооткрити потвърдени случаи от Референтна лаборатория по СПИН. Преминали общо през кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) в РЗИ – Бургас са 787 души.  

На 19 май ще се извършат иследвания за ХИВ/СПИН, вирусен хепатит тип В, тип С, сифилис и хламидия в КАБКИС в РЗИ Бургас- етаж 1,  кабинет 102. Изследванията са по случай 20 май – Световен ден за съпричастност с жертвите от СПИН.  

От 1983г. през месец май светът почита паметта на жертвите покосени от коварната болест. В началото на 1991г. в Ню Йорк се създава идеята за създаване на глобален символ за борбата със СПИН. Това е червената лента-символ за солидарност и толерантност към тези, които често са дискриминирани от обществото, хора живеещи с ХИВ и СПИН. За пръв път той се появява в Европа в понеделник преди Великден през 1992г., когато повече от 100 000 червени лентички са раздадени по време на концерта на Фреди Меркюри на стадион Уембли в Лондон за борба срещу СПИН.

Над 1 млрд. души в повече от 70 държави по света гледаха това шоу. Символът на солидарност и толерантност към хората, живеещи с ХИВ/СПИН са червената лентичка и червените звезди около нея. Червените звезди означават:

червени като олицетворение на ХИВ/СПИН, станали жертви на болестта;

червени като жарта, която бавно погубва пълноценният живот на хората, живеещи със ХИВ/СПИН;

червени като кръвта, засегнати от вируса на СПИН;

червените звезди образуват окръжност, като знак на обединението в борбата с ХИВ/СПИН и затова, че все още няма спасение от коварната болест.

Червената лентичка е:

червена като любовта, символ на страстта и толерантността към страдащите;

червена като кръвта, символизираща болката причина от факта, че толкова много хора са починали от СПИН;

червена като гнева, заради безпомощността, с която се изправяме пред една болест, за лечението на която няма изход;

червена като предупреждение да не пренебрегваме с равнодушие един от най-големите проблеми на нашето време.

Червената лентичка е глобален символ на солидарност към ХИВ-позитивни хора и хора болни от СПИН и тя обединява хората в общата борба срещу болестта. Разпространението на ХИВ-инфекцията сред младите хора в световен мащаб нараства с голяма скорост. 17% от новооткритите случаи са регистрирани при млади хора на възраст под 15 години.

Според СЗО близо 40 млн. души по света живеят с вируса на СПИН. Засягат се всички възрастови групи от 17 до 71години. Най-поразената възрастова група е 20-29 години Запазва се тенденцията водещ да бъде сексуалният полов път на предаване на инфекцията-хомо и хетеросексуален, употребата на интравенозни наркотици.

Анализът на данните показва, че в общността на интравенозните наркомани, поради използване на общи игли и спринцовки съществува реална опасност от бързо разпространение на ХИВ-инфекцията. Заразени по вертикален път (майка-дете) са около 1%.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или