Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Депутати приеха по-ниска глоба при преминаване на червено

Автор: "PoligrafF", от 06.07.2012 1
Със 100 лв. ще олекват шофьорите за преминаване на червен сигнал на светофара или неспиране на пешеходна пътека.

Със 100 лв. ще олекват шофьорите за преминаване на червен сигнал на светофара или неспиране на пешеходна пътека. Това записаха вчера депутатите от транспортната парламентарна комисия в окончателния вариант на промените в Закона за движение по пътищата. Очаква се до две седмици те да бъдат гласувани на второ четене и в пленарната зала. Припомняме, че през май народните представители гласуваха на първо четене, глобата да е 200 лева и лишаване от право да шофира за месец.  

Вчера отпадна и предложението КАТ да отнема книжката за 1 месец, както и при повторно нарушение джигитите да олекват с 400 лв. и да се прощават с нея за 3 месеца. Вместо това повторният акт ще е 200 лв. и ще е придружен с „изгаряне” на свидетелството само за месец.  Законотворците смъкнаха и други санкции спрямо първоначалния им вариант. Вместо с 500 лева водачите паркирали на инвалидно място ще бъдат глобявани само с 200 лева. Мотивът е, че трябва да се съобразят с размера на останалите глоби в закона.  

Народните избраници приеха предложението да се спират от движение колите на собственици, които ги управляват с алкохол в кръвта над 0,5 промила или не разполагат с валидна шофьорска книжка. Същото наказание ще им се налага, ако са преотстъпили возилото си на водач, който е извършил тези нарушения. Вместо обаче автомобилите да бъдат вдигани на трупчета за поне 15 дни, депутатите се отказаха от този праг за наказанието и записаха, че талонът на автомобила ще се отнема за срок до 1 месец.

Депутатите решиха още почерпените джигити да останат без книжките си от 6 до 12 месеца. Сега наказанието варира от 1 до 12 месеца в зависимост дали шофьорът е начинаещ или пък превозва опасен товар. Глобата вместо от 200 до 600 лв. също се уеднаквява за всички, като става от 500 лв. до 1000 лв. Депутатите отстъпиха и от задължаването на велосипедистите да носят по всяко време светлоотразителна жилетка. Те ще трябва да се съобразяват с това изискване, когато се движат по тъмно, при намалена видимост или извън населено място.

Вместо по 10 лв. пешеходците ще олекват вече от 20 до 50 лв. в зависимост от провинението. Най-тежката санкция ще се налага при прескачане на мантинели, пресичане на червено или пренебрегване на командите на регулировчика, решиха вчера депутатите от транспортната комисия в НС. Преди дни комисията реши да караме с включени фарове целогодишно, вместо както сега само през зимата.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или