Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Десет храни и напитки, които да избягваме преди сън

Десет храни и напитки, които да избягваме преди сън

Подготвили сме Ви десет храни и напитки, които трябва да избягвате преди сън. Дори да ги включите във вечерята си, постарайте се да оставите достатъчно време на организма си да се справи с тях, преди да загасите лампите и да потънете в завивките.

Един от най-разпространените съвети за здравословно хранене е вечерята да се приема преди 7 часа вечерта. Но в съвременния свят, когато не си лягаме след "Сънчо", често посягаме към лека закуска преди да се отправим към спалнята. Някои храни имат свойството да подпомагат пълноценния сън, но други причиняват безсъние, често събуждане, стомашни раздразнения и дори кошмари.

Подготвили сме Ви десет храни и напитки, които трябва да избягвате преди сън. Дори да ги включите във вечерята си, постарайте се да оставите достатъчно време на организма си да се справи с тях, преди да загасите лампите и да потънете в завивките.

1. Скритият кофеин - много хора пренебрегват кофеина като заплаха за съня, тъй като твърдят, че са придобили резистентност към действието му. Но дори това да е така, организмът Ви все пак реагира на веществото. При това, не е достатъчно да се пазите от чашата ароматно кафе следобед. Трябва да се предпазвате и от "скрития" кофеин. Той се съдържа в черния чай, шоколада, колата, а дори и в безкофеиновото кафе и какаото, но в по-малки количества. Кофеин има и в някои болкоуспокояващи лекарства. Ограничете консумацията до шест часа преди лягане.

2. Пицата също не е най-подходящата храна за преди лягане. Според някои изследвания, богатият слой разтопени сирена и киселините в доматения сос могат да доведат до неразположение, неспокоен сън и дори кошмари. Освен това са висококалорични и злоупотребата води до подуване в стомаха и... непълноценен сън.

3. Зърнените закуски изглеждат като здравословен и лек начин да се "подкрепите" преди да се впуснете в света на съня. Някои брандове и видове, обаче, съдържат твърде много захар и подсладители, които не само засищат, но могат да доведат и до нарушения в съня и дори безсъние. Ако това е предпочитаната лека закуска преди сън за Вас, спрете се на продукт с ниско съдържание или без захар, богат на фибри.

4. Пикантните и лютиви храни не само стимулират вкусовите Ви рецептори, но могат да подразнят и стомаха Ви. Дори да не усещате болки или неразположение, храносмилателната и сърдечно-съдовата Ви система със сигурност ще реагират на парливите подправки. Най-добре изключете пикантните храни до 4 часа преди лягане.

5. Богатите на протеини храни, най-вече месата, също пречат на спокойния сън. Причината е, че бавно се усвояват и разграждат в организма, пречат на метаболизма да се забави и да изпаднете в блаженството на спокойния сън. Колкото и апетитно да изглежда парчето пържола, останало от ранната Ви вечеря, оставете го за следващия ден.

6. Някои зеленчуци също ще нарушат пълноценната Ви почивка, въпреки че спадат към списъка с полезни храни. Такива са богатите на киселини домати, патладжан, соя, които Ви зареждат с енергия и отлагат момента на заспиване; енергизиращите броколи, съдържащи бавно усвоими фибри и захари и др.

7. Газираните напитки, дори тези, в които няма кофеин, са лош избор за часовете преди сън. Те съдържат твърде много захар и подсладители, които пречат на пълноценния сън. Освен това, водят до подуване в стомаха и допълнително неразположение, което е враг на здравословната почивка.

8. Виното и алкохолните напитки може и да Ви помагат да се отпуснете и да заспите по-лесно, но в същото време изменят нормалния Ви цикъл на сън и по този начин Ви пречат да си отпочинете пълноценно. В резултат - може да надвишите "здравословните 8 часа", но въпреки това да се събудите и да усещате умора.

9. Цитрусовите напитки вечер също са враг на съня. Те съдържат киселини, които имат диуритични свойства и дразнят стомаха. Заменете ги с парченце ябълка, например.

10. Спрете приема на течности и хидратиращи храни около 2 часа преди да си легнете. Макар хидратацията на тялото да е от особена важност, няма по-вредно нещо за съня от среднощните разходки до тоалетната. А те са Ви гарантирани, ако комбинирате напитки с богати на вода плодове и зеленчуци преди сън.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега