Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Детето на убитите мъж и жена в Рудник не осъзнава трагедията

Автор: "PoligrafF", от 15.10.2010 0
Едно полусляпо дете на 10 години не знае, че са убили родителите му. Единственият "щастлив" момент в трагедията, сполетяла семейството на Стоян Вълчев и Тодорка Калпаклиева, e, че дъщеричката им Деси не осъзнава какво се е случило.

Едно полусляпо дете на 10 години не знае, че са убили родителите му. Единственият “щастлив” момент в трагедията, сполетяла семейството на Стоян Вълчев и Тодорка Калпаклиева, e, че дъщеричката им Деси не осъзнава какво се е случило. “Доведоха го на погребението, но то, горкото, не разбира нищо, почти не вижда, не може да говори”, разказват роднини.

Тодорка бе открита мъртва в кола, паркирана пред вилата им в с. Рудник, на 2 октомври по обед. Стоян бе намерен денонощие по-късно на около 300 м от къщата в малка горичка.Сега подготвят документите на сирачето за социален дом. След трагедията го прибира майката на Тодорка Димитрина. Тя няма сили да гледа болното си внуче. Семейството на 34-годишния Иван Симов, обвиняем за двойната екзекуция, се разкъсва от друга драма. Родителите му живеят врата срещу врата с бабата на Тодорка, на която тя е кръстена. След ареста не смеят да се покажат, а сестра му, която е учителка в детската градина, не ходи на работа.

”Не е възможно да е извършил това, той е толкова добър”, категоричен е брат му Георги. Криминалистите не крият, че все още има много празни парченца в пъзела. Според запознати с разследването обаче данните от детектора не подлежат на съмнение - Иван е натиснал спусъка.

Засега обвиняемият твърдо отрича да има нещо общо с кървавото покушение. Той не крие, че е бил в къщата на семейството, но твърди, че след като поставил ауспух на опела, си тръгнал. Вече е ясно, че убийството е извършено на 30 септември привечер. Два дни по-късно жената е намерена на шофьорското място в кола в двора на вилата им. Лицето на Тодорка е почти запазено, но задната част на главата й е разцепена на две. Снопът сачми, изстреляни в гърлото, е отворил цяла яма в тилната част.

В къщата няма видими следи от борба, вратата не е взломявана. Полицаите откриват само болното дете, прекарало само дълги кошмарни часове.Първата версия е убийство след семеен скандал, затова криминалистите проверяват всички места, където би могъл да бъде Стоян Вълчев. Никой от близките и познатите му не го е виждал. Той има семейство в Бургас, но преди повече от 10 г. направил избора да продължи живота си с Тодорка. Отначало двамата живеят на квартира в Рудник, после купуват къща във вилната зона. Според някои от съседите той често й вдигал скандали от ревност, според други двамата, макар и без брак, са семейство за пример.

Стоян припознал детето веднага след раждането, не давал прашинка да падне върху главата на него и майка му. 46-годишният Вълчев минавал за дръпнат и особен човек. Имал доста познати заради начина, по който осигурявал прехраната на семейството си - събиране на стари коли, дребно лихварство, черни курсове, търговия с дърва за огрев. Приятели обаче нямал, не контактувал с роднините си, а Тодорка откъснал от близките й. “Не й даваше да идва у дома”, твърди бабата на момичето.

След като на 2 октомври опитите на полицаите да открият Стоян удрят на камък, те започват да мислят, че е по-вероятно да намерят труп, отколкото жив човек. Затова започват издирване с обучени кучета. Попадат на тялото на около 300 м от семейната вила. Аутопсията потвърждава съмненията, че отново е стреляно с ловно оръжие. Изстрелът е от непосредствена близост. Резултатът - половината глава на практика я няма.

Версията убийство-самоубийство отпада, тъй като до трупа не е открито оръжие. Към бургаския екип се присъединяват трима криминалисти от ГД”Полиция” - Румен Стоянов, Десислава Викторова и Наталия Ангелова, както и психолози за разчитане на резултатите от полиграфа.Според разследващите Иван Симов последе е видял Стоян и Тодорка живи. По категоричен начин е доказано, че е бил в къщата на 30 септември привечер.За часа на убийството има колебания.

Първоначално се е смятало, че е станало около 20,15-20,30 ч. По това време обаче Иван е бил с приятелите си Пламен Бахчеванов и Ани Лазарова. Засичани са да пазаруват от магазин на два пъти, после отишли в дома на Пламен. Иван разказва, че Стоян го повикал да завари ауспуха на опела. Дори го поканил вкъщи, за да му покаже какви саксии с цветя са си насадили с Тодорка. Според версията на Иван, докато той е бил в дома на Вълчев, са пристигнали други две коли - камион за дърва и лек автомобил. На разпитите шофьорът на камиона твърди, че е върнал 450 лв. на Стоян - пари, дадени на заем срещу лихва за покупка на дърва. Показанията на шофьора вкарват в лабиринта още една кола - зелено жигули, която Иван обаче не е видял. Обвиняемият е забелязал друг автомобил с няколко човека вътре и шофьор на възраст около 50-те. Не видял марката, но от разменените реплики между шофьора и Стоян разбрал, че става въпрос за френски автомобил.Изстрели се чули откъм горичката, където по-късно е намерено тялото на жертвата. Според Иван приятелят му изкарал бинокъл и двамата оглеждали местността. Стоян твърдял, че местен полицай прострелвал оръжието си. Малко след това Симов напуснал дома. Когато тръгнал, пред вилата вече нямало коли.Не съм се връщал по-късно, не знам защо съм тук, заяви Иван Симов в съда на 11 октомври. Той отрича да е вземал пари на заем от Вълчев. Вече е установено, че Симов има задължения към три банки. “Общата месечна вноска е около 300 лв., клиентът ми и семейството му се занимават със земеделие. Той е работел и в бетонов възел, вноските са по силите му, казва адвокатът на Иван Красимир Кацарски.

Съвсем друго се е случило на 30 септември привечер в дома на Стоян и Тодорка според разследващите. Надделяват мненията, че първо е убит мъжът, а жената е очистена като неудобен свидетел. Според запознати са обсъждани различни варианти - например Стоян и Иван да са отишли заедно до горичката и там Иван да е гръмнал лихваря. Предполага се, че след веселбата с приятелите си Иван се е върнал във вилата и е извикал Стоян навън. Най-вероятно, заплашвайки го с пушка, го отвел в безлюдната местност. След това се е върнал при съпругата и по някакъв начин (може би с лъжа, че Стоян има нужда от помощ), я е накарал да се качи в колата. Седнал на мястото до нея. Жената е намерена по домашно облекло, с чехли, а ключът висял на таблото на опела.

Първоначално се смяташе, че престъплението е извършено поне от двама души. Сега обаче повече са привържениците на версията за единично изпълнение. Оръжието продължава да е голямата загадка. Разследващите твърдят, че не е открито. Иван Симов не е ловец. Проверяват се всички места, откъдето той е могъл да се снабди с ловна пушка. За криминалистите вече няма съмнение, че покушението е комбинирано с грабеж. В къщата не е открит нито лев, а има свидетелски показания, че Стоян е получил пари същия ден от други длъжници.Освен това при претърсването на дома на Симови е открито DVD с изтръгнат кабел.

Експертиза вече е доказала, че уредът е взет от къщата на Вълчев. В нея са намерени още телевизор и декодер, принадлежащи на Стоян. Иван обяснил, че ги е получил още през лятото като бартер срещу лебедка, която дал на авера си. Твърди, че Стоян му е подарил и портфейл. И на проведените вчера разпити Симов е продължил да отрича участието си в престъплението. Все още не са ясни резултатите от ДНК експертизи на тениска и хавлии с остатъчни петна от кръв, иззети от дома на Симови. Главата си залагам, че ще излязат от свинска кръв, зарича се братът на обвиняемия Георги. Близките изцяло подкрепят Иван и смятат, че той не е в състояние да извърши двойно убийство.В началото на седмицата окръжният съд прие аргументите на прокуратурата и остави Симов за постоянно в ареста. Ще обжалваме, категоричен е адвокатът Красимир Кацарски.

 

Източник: в. “24 часа”

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или