Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Децата и постите - мнението на експертите

Децата и постите - мнението на експертите

Великденският пост започна на 11-и март и ще продължи до 28-и април – Възкресение.

Великденският пост започна на 11-и март и ще продължи до 28-и април – Възкресение. Това е най-продължителният от всички постни периоди в календара на православните християни. Той има колкото символично, толкова и здравословно значение – за пречистване на организма и подготовка за тежките трапези през пролетните празници.

В днешно време малко хора предприемат пълен 40-дневен пост. Вече почти не се придържаме към стриктния религиозен календар. И все пак немалко са тези, които все пак изпълняват седмица или две от постите. Или подхождат по-символично и се лишават от нещо друго любимо – от шоколада, виното и т.н. Що се отнася до децата обаче и религията и специалистите са единодушни.

Според християнската традиция, да постят не бива деца до 7-годишна възраст. Църквата приема, че до тогава те все още нямат напълно развито чувство за отговорност и самосъзнание, тоест не могат да осмислят духовната страна на поста. По-сериозни са обаче доводите против постенето при децата и подрастващите от гледна точка на здравето.

„Всички специалисти са единни в мнението си, че децата, особено тези до 7-годишна възраст, трябва да приемат пълноценна и разнообразна храна. Според ръководствата на Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация, децата между 3 и 7 години трябва да приемат мляко и млечни продукти всеки ден, ако нямат алергия или непоносимост. Препоръчителното количество е най-малко 300-350 гр. мляко, кисело или прясно, както и 25-30 грама сирене. Месото пък е важен елемент от детското меню заради необходимите за растежа на децата белтъчини и желязо“, обясняват експертите по детско хранене от Детска кухня „Ам-Ам“.

В дневния прием на всяко дете задължително трябва да присъстват белтъчни храни. Месото, източник на пълноценен белтък и на хемово желязо, се включва в менюто най-малко 4–6 пъти седмично, ако няма медицински противопоказания. Веднъж в седмицата трябва да се сервира и прясна риба. Месата могат да бъдат спорадично замествани от яйца или бобови култури и варива, но трябва да се има предвид, че липсата на животински продукти може да доведе до дефицит на витамините А и В12, магнезий, желязо и други важни нутриенти.

Правилното хранене в ученическа възраст също е от огромно значение. То е най-съществената предпоставка за осигуряване на добро здраве и хармонично физическо и умствено развитие. Именно в тази възраст се осъществява окончателното изграждане на организма – оформят се физиката, индивидуалният стереотип на обмяната на веществата, интелектът, реактивността и приспособимостта към живот.

Неслучайно в други култури, където се провеждат периоди на пост, от задължението да го правят са освободени децата до 14-годишна възраст. Ако детето няма непоносимост или алергия, свикнало е да приема редовно определени храни,  практиката показва, че ако бъде подложено на такъв тип лишения, то често става уморено, сънливо, неспособно да обработва големи обеми от информация, раздразнително.

„Причината за това се крие в специфичните нужди на организма във всеки един етап от живота ни. Във възрастта между 1 и 7 години се наблюдава бурен растеж на тялото. Както казваме – „никнат като гъби“. За него са необходими всички хранителни групи. Във възрастта между 7 и 13 години, когато детето за първи път се сблъсква с реда на учебната среда и интензитета на учене, организмът има нужда от гориво за трудоемката работа, с която се нагърбва – не само усвояването на нови знания и умения, но и укрепването и поддържането на силен имунитет в среда, където често циркулират вируси“, поясняват специалистите на „Ам-Ам“.

Решението на казуса с постите е да подходите креативно. Ако все пак желаете да научите детето на символичния жест на лишение, можете да му предложите да се откаже от нещо друго, което му доставя удоволствие – да не гледа за седмица любимите си филми, или пък да не яде сладко. Ефектът от въздържанието ще има както възпитателен, така и чисто здравословен ефект, което е и една от „мисиите“ на постните периоди.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега