Днес е Европейският ден на шоколада

Автор: "PoligrafF" , от 06.07.2018 0
Днес отбелязваме Европейския ден на шоколада. На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Ето защо тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Днес отбелязваме Европейския ден на шоколада. На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Ето защо тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Ацтеките са първите, които са произвеждали хранителен продукт от какаото. Наричали го “храна на боговете”. Думата “какао” също идва от техния език, а испанците я приемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че за ацтеките  какаовото дърво е свещено и че им е дар от бог Коацекоатл.

В историята е записан спомен, че когато испанските конкистадори превзели Мексико през 1519 г., в съкровищните камери на Монтесума II - последният ацтекски владетел - намерили над 25 000 стотници какао и част от тях пренесли в Европа. Продуктът, макар и в началото напълно непознат, се търгувал скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб понякога достигала и до 100 какаови зърна.

Предлога се, че името “шоколад” идва от “chocolatl” на ацтекския език Нахуатъл - от “xococ” - горчив и “atl” - вода или напитка. Първото шоколадово блокче е изготвено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри. На него му хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава познатия днес млечен шоколад.

Шоколадът, особено обогатен с флаваноли и стерини, е сред най-добрите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Ако всеки ден в продължение на осем седмици човек изяжда по един шоколад, може да намали с до 5,3% количеството на “лошия” (LDL) холестерол и да нормализира кръвното си налягане, твърдят кардиолози от САЩ.    

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло. Именно заради това шоколадът буквално се топи в устата.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Февруари ни прави намек за наближаваща пролет.
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или