Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Днес е Международният ден на книгата и авторското право

Автор: "PoligrafF" , от 23.04.2018 0
Датата е символична - смята се, че на 23-и април са починали Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка де ла Вега.

Днес е Международният ден на книгата и авторското право. Своеобразният празник на писаното слово е учреден през 1995 година от ЮНЕСКО. Датата е символична - смята се, че на 23-и април са починали Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка де ла Вега. На тази дата са родени или издъхнали и редица други световноизвестни писатели Морис Дрюон, Владимир Набоков, Халдоур Лакснес.

В Древността книгата представлявала шумерска глинена плоча с асиро-вавилонско клинописно писмо. Клинописът е едно от най-ранните познати форми на писмено изразяване, създаден приблизително около 3000 години преди Христа. Плочките със символите се изпичали на огън, за да се изсушат.

Освен глинените плочи, дървените също се смятат за предшественик на книгата. Използвани са предимно от римляните. Изписването върху тях е ставало с помощта на острие. С течение на годините плочките са били изместени от папируса, който е бил доста по-лек и лесен за пренасяне. 

Папирусовите книги са били навивани под формата на руло, тъй като закрепените един към друг няколко листа са достигали дължина около 10 метра. В резултат през епохата на елинизма в град Пергам е намерена алтернатива - пергаментът, който се прави от обработени животински кожи. След няколко столетия - през II в. сл. Хр., пергаментът също бива изместен от откритата в Китай хартия, който дълго време успява да укрие тайната на технологията й за производство. 

Следващият етап в развитието на книгите е появата на печатането. Преди него основният начин за разпространението на писменото слово е копирането му на ръка - ръкописът. В Европа началото на книгопечатането е поставено около 1445 г. от Йохан Гутенберг. Книгата навлиза в своята “индустриална” ера.

С развитието на индустриалната революция започват да се използват парни печатни преси. В началото на XIX в. с тях е възможно да се печатат до 1100 листа на час, но словослагателите могат да набират не повече от 2000 знака за същото време. Към средата на XX в. производството на книги в Европа надминава 200 хил. заглавия годишно.

В наше време все по-голяма популярност добиват и електронните и аудио книгите. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или