Днес е Международният ден на преводачите

Автор: "PoligrafF" , от 30.09.2018 0
Преводачите отбелязват своя ден на годишнината от смъртта на първия прочут преводач - Свети Йероним Блажени.

На днешния 30-и септември светът отбелязва Международния ден на преводачите. Празникът е учреден през 1953-а година от Световната федерация на преводачите и е официален професионален празник на тези, които в съвременната глобализация, помагат на словото да преодолява границите между страните и народите.

Датата на празника съвсем не е случайна. Преводачите отбелязват своя ден на годишнината от смъртта на първия прочут преводач - Свети Йероним Блажени - католически свещеник, теолог и историк, който е превел Библията от гръцки и еврейски на латински. Днес той е смятан за патрон и покровител на преводачите по целия свят, не само в Християнските земи.

Днес Международният ден на преводачите се отбелязва в редица страни по света. Тазгодишната тема на честванията е “Популяризиране на културното наследство в променящия се свят”. Тя е свързана с междукултурния диалог в ерата на глобализацията.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Честита първа пролет!
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или