Днес отбелязваме Летен Никулден

Автор: "PoligrafF", от 09.05.2018 0
На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия).

Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден”. На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия).

Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. Смята се, че е починал през 342 г. в Мира.

През 1077 година градът му бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът се явил в съня на един свещеник от Бари и му поръчал да пренесе мощите му в своя град. Това се случило на 9 май 1087 година. През 1139 година местното население построило и храм в чест на светеца. Останките на Свети Николай се съхраняват там и до днес.

Ден преди големия празник, в Бургас пристигна частица от мощите на Свети Николай. Те бяха посрещнати в храм „Свети Никола“ в бургаския комплекс “Меден рудник” по случай 10-годишнината от първата копка на църквата и полагането на основния камък през 2008 година.ощите ще останат в храма до неделя, 13 май 2018 г, когато ще бъдат изпратени по същия тържествен начин.

Няколко са поверията, свързани с днешния ден. Според някои, на тази дата не бива да се работи, за да не ни накаже светецът с природни бедствия. Жените не трябва да шият, защото с иглата ще избодат очите на Св. Николай. По някои земи организират молебени за дъжд, който да даде сили на реколтата, а празникът е известен като Сухи Свети Никола. Сред най-известните обичаи е “Пеперуда” - общността избира малко момиченце, задължително сираче, което трябва да трогне небето и да измоли дъжд.

На днешния ден празнуват всички с имена Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино и Кольо. Екипът на “PoligrafF” честити празника на имениците, моряците, рибарите, банкерите и бургазлиите! Бъдете здрави и благословени!

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Новият туристически информационен център в сърцето на Бургас ще посреща…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или