Днешният ден ще е със секунда по-дълъг

Автор: "PoligrafF", от 30.06.2015 0
Днешният 30-и юни ще бъде с една секунда по-дълъг. Към "стандартните" 24 часа от денонощието ще бъде прибавена т.нар. "високосна секунда". Нейната цел е да доближи гражданското време, по което всички ние се водим, с това на слънцето.

Днешният 30-и юни ще бъде с една секунда по-дълъг. Към “стандартните” 24 часа от денонощието ще бъде прибавена т.нар. “високосна секунда”. Нейната цел е да доближи гражданското време, по което всички ние се водим, с това на слънцето.

”Гражданското време” се основава на координираното универсално време (UTC). Според този часовник, секундата ще бъде добавена след 23:59:59 и циферблатът отмерва 23:59:60, преди да покаже 00:00:00. В България ще добавим високосната секунда в 02:59:60 на 1-ви юни, тъй като по правило те настъпват по едно и също време, в целия свят.

Причината за това явление е непостоянната скорост, с която Земята се върти около оста си. Тази скорост неравномерно, но постепенно, нараства, главно заради приливните сили на Луната. Високосните секунди се поставят само на края на месеца, като юни и декември са с първо предимство, а март и септември с второ.

В миналото, високосни секунди са се прибавяли на всеки 18 месеца. Днес, обаче, околоосната скорост на въртене на Земята е поверена на специална международна служба - International Earth Rotation and Reference Systems Service, IERS. Тя е отговорна и за обявяването на високосни секунди. От 1970-а година до днес са прибавени точно 26 секунди. За последно сме “удължили времето си” на 30-и март 2012-а година.

За съжаление часовниците и някои компютърни системи не добавят автоматично високосната секунда. Това трябва да се направи на ръка. В някои системи и мрежи това създава определени затруднения и може да навреди на нормалното им функциониране. Поради тази причина, тази практика е оспорвана от някои учени и тази година ще бъде тема на обширен дебат.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или