Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Доброволци градят защитни системи срещу хищници на Атанасовското езеро

Автор: "PoligrafF", от 24.04.2016 0
Преди началото на гнездовия сезон продължават усилията на природозащитниците да решат проблема с гнездящите по дигите на Атанасовско езеро птици и да ги предпазят от атаките на хищниците, които не се съобразяват със статута на резервата и навлизат в защитената територия, унищожавайки яйцата и малките на рибарки, саблеклюни и патици.

Преди началото на гнездовия сезон продължават усилията на природозащитниците да решат проблема с гнездящите по дигите на Атанасовско езеро птици и да ги предпазят от атаките на хищниците, които не се съобразяват със статута на резервата и навлизат в защитената територия,  унищожавайки яйцата и малките на рибарки, саблеклюни и патици.

Наземните хищници представляват една от най-големите заплахи за птиците в Атанасовско езеро. Най-голямо въздействие оказват чакалите и скитащите и изоставени от стопаните си кучета, чиято численост непрекъснато се увеличава. Наред с тях допълнителна тежест имат и дивите свине, поровете и невестулките, язовците, скитащи котки и др.

Доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в  рамките на проект „Солта на живота“ изградиха нови защитни системи срещу наземни хищници, които включват метална мрежа опъната на дървени колове по протежение на дигата, която се ползва за гнездене, включително и по два метра навътре в езерото, за да се предотврати достъпа на чакали, безпризорни кучета и др. по вода.

Загражденията се правят от двете страни на дългите няколко километра диги. Опитът от предишни години обаче показва, че само това няма да е достатъчно, затова природозащитниците монтират пред мрежите и електропастир, който работи със слънчеви батерии и отпъжда натрапниците. Но тъй като и това не гарантира 100% прогонване на хищниците се добавят плашила, различни светлинни, звукови и шумови дразнители.

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ кв. Долно Езерово организираха специална творческа акция за изработване на „плашила“, които ще се поставят по дигите на езерото. Наподобявайки човешко присъствие, плашилата са ефективен метод за пропъждане на чакалите и скитащите кучета. Инсталирането на системата от пасивна защита е консервационна дейност, която ще е в полза на застрашени видове птици като дебелоклюни рибарки, кокилобегачи, саблеклюни и др.

Надеждата е усилията на всички, които са въвлечени в решаването на този сериозен проблем да се увенчаят с успех, защото създаването на добри и безопасни условия за гнездене на птиците са гаранция, че това са местата, в които ще се съхранят гнездовите колонии на тези застрашени български птици.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или