Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Доброволци градят защитни системи срещу хищници на Атанасовското езеро

Автор: "PoligrafF", от 24.04.2016 0
Преди началото на гнездовия сезон продължават усилията на природозащитниците да решат проблема с гнездящите по дигите на Атанасовско езеро птици и да ги предпазят от атаките на хищниците, които не се съобразяват със статута на резервата и навлизат в защитената територия, унищожавайки яйцата и малките на рибарки, саблеклюни и патици.

Преди началото на гнездовия сезон продължават усилията на природозащитниците да решат проблема с гнездящите по дигите на Атанасовско езеро птици и да ги предпазят от атаките на хищниците, които не се съобразяват със статута на резервата и навлизат в защитената територия,  унищожавайки яйцата и малките на рибарки, саблеклюни и патици.

Наземните хищници представляват една от най-големите заплахи за птиците в Атанасовско езеро. Най-голямо въздействие оказват чакалите и скитащите и изоставени от стопаните си кучета, чиято численост непрекъснато се увеличава. Наред с тях допълнителна тежест имат и дивите свине, поровете и невестулките, язовците, скитащи котки и др.

Доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в  рамките на проект „Солта на живота“ изградиха нови защитни системи срещу наземни хищници, които включват метална мрежа опъната на дървени колове по протежение на дигата, която се ползва за гнездене, включително и по два метра навътре в езерото, за да се предотврати достъпа на чакали, безпризорни кучета и др. по вода.

Загражденията се правят от двете страни на дългите няколко километра диги. Опитът от предишни години обаче показва, че само това няма да е достатъчно, затова природозащитниците монтират пред мрежите и електропастир, който работи със слънчеви батерии и отпъжда натрапниците. Но тъй като и това не гарантира 100% прогонване на хищниците се добавят плашила, различни светлинни, звукови и шумови дразнители.

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ кв. Долно Езерово организираха специална творческа акция за изработване на „плашила“, които ще се поставят по дигите на езерото. Наподобявайки човешко присъствие, плашилата са ефективен метод за пропъждане на чакалите и скитащите кучета. Инсталирането на системата от пасивна защита е консервационна дейност, която ще е в полза на застрашени видове птици като дебелоклюни рибарки, кокилобегачи, саблеклюни и др.

Надеждата е усилията на всички, които са въвлечени в решаването на този сериозен проблем да се увенчаят с успех, защото създаването на добри и безопасни условия за гнездене на птиците са гаранция, че това са местата, в които ще се съхранят гнездовите колонии на тези застрашени български птици.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Понякога и синоптиците познават...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или