Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

До дни изплащат обезщетенията на пострадалите фермери в Странджа

Автор: "PoligrafF" , от 13.07.2018 0
Порожанов заяви, че ще се възложи цялостен анализ за региона на Сакар и Странджа.

От следващата седмица започват да изплащат обезщетенията на пострадалите фермери в Странджа. Това стана ясно по време на парламентарния контрол днес, а информацията бе изнесена от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов в отговор на въпрос, отправен от бургаските народни представители от ГЕРБ.

От трибуната на НС Иван Вълков попита какво представлява болестта чума по дребния преживен добитък, как бе установена в посочения район на Странджа, установен ли е източникът на заразата и механизмът на заразяване, и най-вече как ще бъдат обезщетени собствениците на животни. Бургаският депутат обърна внимание и на начините на обезпечаване на млекопроизводителите, засегнати от заболяването.

След поредица от срещи и заседания на МЗХ, БАБХ,  след обсъждане на предприетите мерки за ликвидиране на заболяването, както и финансовите най-вече, вече са ясни и параметрите на обезщетения. Обезщетението на племенни животни, за които се прилага развъдна програма е по оценка, по породна принадлежност и развъдна стойност, и други показатели. За овцете по селекционен контрол оценката е индивидуална за всяко животно – средната цена е 225 лв. За овцете, които не са под такъв контрол, оценката е върната за ревизия, за да бъдат защитени по-добре пострадалите животновъди и се очаква да излезе, но говорим за не по-малко от 150 лв.

Народният представител Диана Саватева, която осъществи и срещи с пострадали стопани от област Бургас, подчерта, че загрижеността от ситуацията е към целия регион, не само към с.Кости. и затова е нужна стратегия за развитието на животновъдство.

„Днес стопаните чуха конкретните суми, които ще бъдат изплатени следващата седмица, това е важно за тях, за да имат възможност да възстановяват стадата си“, заяви Саватева. Министър Порожанов поясни и за средствата по държавна помощ de minimis за овцевъди и козевъди. Те са съгласно Регламент (ЕС) № 1408/2013 за регистрираните по Наредба № 3 от 1999 г. земеделски стопани за 2018 г.

Първата схема „де минимис“ е насочена към фермери от цялата страна, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки и е в размер до 8 274 336 лв. Ставката за подпомагане за една овца-майка и/или коза-майка е в размер на 7 лв. Помощта има за цел да компенсира животновъдите за изкупната цена на суровото мляко от дребни преживни животни, и да намали затрудненията в сектора. 

На заседанието беше одобрен и финансов ресурс за държавна помощ de minimis за 2018 г. в размер на 1 094 140 лв. за подпомагане на земеделски стопани, чиито животни са засегнати от болестта чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас. За общините, в които има забрана за предаване и търгуване на овчето мляко помощта е в размер на 25 лв. на овца/коза.

За засегнатите от въведената едноседмична забрана за цялата област преди излизане на разрешението на Брюксел за регионализацията на мерките  от областно на общинско ниво подпомагането е в размер на още 7 лв. на брой животно.

В отговор въпроса за необходимите мерки Порожанов, заяви, че ще се възложи цялостен анализ за региона на Сакар и Странджа. Стана ясно още, че ще се мисли и в посока търсене на начини за обезпечаване на разходите за съпътстващи дейности на общините при възникване на подобна ситуация.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или