Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Д-р Милен Николов: Филмът на Георги Дракалиев е прекрасен!

Автор: "PoligrafF", от 19.10.2019 0
Вчера, в Дома на писателя, при голям интерес бе излъчен документалния филм „Концлагерът Трикери“, с автор бургаския историк Георги Дракалиев. Той съживява спомена за една непозната за съвременното общество трагедия, останала забравена, поради настъпилите политически промени след войните за национално обединение. А именно историята за първия концлагер в Европа, създаден от гърците на безплодния остров Трикери, в залива на гр. Волос, през юни 1913 г.

Вчера, в Дома на писателя, при голям интерес бе излъчен документалния филм „Концлагерът Трикери“, с автор бургаския историк Георги Дракалиев. Той съживява спомена за една непозната за съвременното общество трагедия, останала забравена, поради настъпилите политически промени след войните за национално обединение. А именно историята за първия концлагер в Европа, създаден от гърците на безплодния остров Трикери, в залива на гр. Волос, през юни 1913 г.

Прожекцията бе организирана от Регионален исторически музей – Бургас, а поводът бе годишнината от завръщането на оцелелите затворници, които точно на 12 октомври 1913 г. слизат на българския Черноморски бряг.  Директорът на музея д-р Милен Николов, който представи лентата пред присъстващите, заяви, че филмът е прекрасен и че описаните събития трябва задължително да станат достояние на колкото може по-голяма публика.

През месец юни 1913 г. избухва трагичната за България, Междусъюзническа война. В тази война България воюва срещу бившите си съюзници Гърция и Сърбия, които заграбват Македония, докато армията ни е заета в боевете в  Източна Тракия. България губи войната, тъй като същевременно е нападната и от Румъния и Турция.

В резултат на това от страната ни са откъснати много земи, включително Македония, където започва терор над всичко българско, с цел то да бъде погърчено или посърбено. Сред тази национална катастрофа и многото лични и масови трагедии, историята за загиналите на остров Трикери остава напълно забравена за поколенията. Още в първите дни на войната, българските учители, свещеници, книжовни дейци, селски и градски първенци от окупираната от Гърция част от Македония, както и пленените войници от българския гарнизон в Солун и др. са арестувани и заточени там - около 7 000 души, а може би и много повече. Те са оставени без питейна вода и храна, под открито небе. В резултат на глада и болестите, там умират хиляди невинни българи, а оцелелите се прибират във вид на ходещи скелети.

Авторът на филма Георги Дракалиев е потомък на един от загиналите на Трикери български свещеници от Солунския край. Кадрите са заснети на самия остров, като са интервюирани и местни жители. Със същата цел е посетена и крепостта Паламида, в старата столица на Гърция Навплио, където лежат затворени българските офицери в онези трагични дни. Историята е разказана единствено, чрез спомените на свидетели и участници в събитията, отразени в книгите „Вартоломеевската нощ в Солун и героичната защита на българската дружина“, 1913 г., „Българският гарнизон в Солун през 1913 г. (спомени)“ от неговия командир ген. Велизар Лазаров и „Гробовете на Трикери“, 1914 г. от чешкия журналист Владимир Сис.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или