Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

ЕПЦ разяснява как се купуват подаръчни ваучери в ЕС и за какво трябва да внимаваме

Автор: "PoligrafF", от 12.12.2019 0
Ваучерът е един от универсалните подаръци, позволяващи на получателя сам да избере желания дар или кога да се възползва от него.

Ваучерът е един от универсалните подаръци, позволяващи на получателя сам да избере желания дар или кога да се възползва от него. Възможно ли е обаче да купите ваучери за подаръци от магазин в друга държава от ЕС? Кога изтичат подаръчните сертификати? Европейски потребителски център България предоставя полезна информация, събрана с помощта на мрежата на потребителските центрове в ЕС, Исландия и Норвегия.

Мога ли да купя ваучери от друга страна в ЕС?
Да, можете. Благодарение на края на неоправданото геоблокиране може да купувате стоки и услуги от търговци със седалище във всяка една държава от ЕС. Това важи и за ваучерите. Имайте предвид обаче, че продавачът не е длъжен да прави доставка до България, ако обикновено не го прави. В действителност - проблемът с доставката може да възникне при купуване на ваучери, но не и в случай на електронни талони. Заради това е добре първо да проверите съответната информация в Общите условия на сайта на магазина. Ако все пак се съмнявате, не се колебайте да попитате търговеца! Проверете и как стои въпросът с доставката на подаръка, който след това ще бъде „осребрен“.

Колко дълго важат ваучерите?
В повечето държави няма определен срок за валидност на ваучерите, определен нормативно, а зависи от търговеца. Обикновено тази продължителност се записва на самия талон. В Германия ваучерите най-често важат 3 години, в Латвия – 6 месеца или 1 година, в Гърция – от 3 до 6 месеца, в Унгария – ако няма изрично определена продължителност, то периодът е 5 години, а за Швеция – обикновено 10 години. Ако купите подаръчни сертификати от магазин в Норвегия – валидността е 3 г., освен ако изрично не е уточнено, че срокът е по-кратък. За Дания срокът също най-често е 3 години, но сумата за електронните ваучери може да бъде възстановена през първата година след изтичането на този срок.
 
Възможно ли е ваучерът да бъде персонализиран?
В някои държави – да. Ако го купите от австрийски магазин, ваучерът може да се използва само от този човек, на чието име е регистриран. Купени от Франция, персонализираните ваучери могат да се използват от други хора, само ако Общите условия на търговеца предвиждат това.
Специално внимание обърнете на условията, ако ще взимате подаръчни талони, свързани с екстремни преживявания като скокове с парашут например, при които е важно да се отчете и здравословното състояние на приносителя. 

Може ли сертификатът да се ползва в български клон на международна верига магазини от същата марка?
Зависи от компанията. Проверете условията на сайта или попитайте в магазина.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или