Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕС се готви за Брекзит без сделка

ЕС се готви за Брекзит без сделка

Вариантът за Брекзит без сделка става все по-вероятен, смятат експерти.

Макар да бе договорена отсрочка за британския премиер Тереза Мей, която да й даде възможност да получи подкрепа за сделката с ЕС, вариантът за Брекзит без сделка става все по-вероятен, смятат експерти.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, това би се отразило на гражданите и фирмите в Европа. ЕС предприема мерки, за да намали неблагоприятния ефект. Нито една от тях не може да замени истински споразумения за отношенията между ЕС и Великобритания. След като Великобритания напусне блока, ЕС и Великобритания ще могат да започнат да обсъждат бъдещите си отношения и да се опитат да сключат договори в области като търговия, миграция и отбрана.

Ето какви мерки все пак се подготвят:

Въздушен транспорт

Британски авиолинии ще имат възможност да предлагат услуги в страните от ЕС, ако компании от ЕС имат същите права във Великобритания.

Железопътен транспорт

Валидността на разрешителните за безопасност на влаковете ще бъде удължена, за да се гарантира функционирането на железопътния транспорт между Великобритания и ЕС, ако и Великобритания направи същото.

Сухопътен транспорт

Компании, предлагащи превоз на стоки и автобусен транспорт от Великобритания, ще имат право да предлагат услуги между Великобритания и ЕС, ако подобен достъп бъде даден от британските власти на компании от ЕС.

Социално осигуряване

Гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и британските граждани в ЕС ще запазят социалните си права, натрупани преди оттеглянето.

„Еразъм +“

Студенти и преподаватели, които се намират във Великобритания по програмата „Еразъм +“, или британци на обмен в ЕС, ще имат възможност да завършат своето обучение в чужбина.

Мирният процес в Северна Ирландия

Финансирането на двустранни програми за мир в Северна Ирландия ще продължи поне до 2020 г. с цел подпомагане на процеса на помирение в областта.

Рибарство

Ако Великобритания се съгласи на пълна реципрочност в достъпа до води за риболов, риболовните компании ще могат лесно да получават разрешителни. До 31 декември ще бъде разрешена и размяната на квоти за риболов.

Ако Великобритания не се съгласи, европейските фирми, на които им бъде забранен достъп до британски води, могат да получат право на компенсации от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Отбрана

Европейските фирми ще запазят възможността да изнасят във Великобритания определени продукти с гражданско и военно предназначение.

В кои области няма специални мерки

В много области не са приети мерки, които да заменят сега съществуващите разпоредби, уреждащи отношенията с Великобритания. Това може да доведе до допълнителни разходи или загубата на повече време за бюрократични формалности. Ако имате въпроси или опасения, би било добре да се обърнете към властите във Вашия регион или държава.

Шофьорски книжки

Шофьорските книжки, издадени от която и да е страна от ЕС, се признават автоматично от всички други държави членки. Когато Великобритания напусне, това правило ще спре да важи.

Граждани на ЕС, които биха желали да шофират във Великобритания, трябва да потърсят информация от британските власти дали тяхната книжка остава валидна. Британците пък ще трябва да се свържат с националните власти в страната от ЕС, в която искат да шофират. Международните шофьорски книжки продължават да бъдат валидни във Великобритания и в целия ЕС.

Домашни любимци

Европейският паспорт, който позволява да пренасяте домашни любимци от една страна в ЕС в друга, ще престане да бъде валиден във Великобритания. Това вероятно означава, че ще трябва да изпълните повече изисквания, за да вземете своето куче или котка при пътуване от или към Великобритания.

Медицинско лечение

Според европейските правила хора, които временно пребивават в друга страна от ЕС, имат достъп до медицински услуги с Европейската здравноосигурителна карта. Тези правила вече няма да важат за Великобритания.

Гражданите на ЕС, които пътуват във Великобритания, и британските граждани на посещение в ЕС ще трябва да проверяват дали техните здравни осигуровки покриват медицинско лечение в чужбина. Ако тези разходи не се включват, те могат да сключат частна застраховка за пътуване.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега