Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Европейският парламент ще гласува за осигуряване на 37 млрд. евро срещу кризата

Автор: "PoligrafF", от 26.03.2020 0
Това би осигурило общо 812 млн. евро за проекти за справяне с кризата.

Европейският парламент ще гласува днес на извънредно заседание да се даде на страните членки достъп до 37 млрд. евро от структурните фондове на ЕС за борба срещу кризата с коронавируса.

Предложението засяга европейските структурни и инвестиционни фондове, които осигуряват подкрепа за развитието на регионите в Европа, подпомагат рибарите и социални програми като преквалифициране на освободени работници.

Всяка година държавите в ЕС получават пари от тези фондове като предварително финансиране за проекти. Ако част от това предварително финансиране остане неизползвано, то трябва да бъде върнато в бюджета на ЕС през следващата година.

Страните от ЕС трябва да върнат почти 8 млрд. евро неизползвано предварително финансиране за 2019 г. Европейската комисия предлага те да запазят парите и да ги използват за нови проекти, облекчаващи ефекта от кризата с коронавируса.

Част от парите по проекти, финансирани от структурните фондове, се покрива от страните членки, а останалото се съфинансира от бюджета на ЕС. Делът на разходите, които поема ЕС, варира - ако даден проект засяга по-слабо развит регион, приносът на ЕС достига 85% от общата сума.

Парите, които страните членки ще могат да запазят, ще им позволят да покрият техния дял в проекти на много по-голяма стойност, като останалото финансиране ще дойде от бюджета на ЕС.

По изчисления на Комисията към осемте милиарда евро ще могат да бъдат добавени около 29 млрд. евро като съфинансиране от ЕС. Това прави общо 37 млрд. евро, които ще могат да бъдат използвани за инвестиции в регионите на ЕС.

Решението ще даде възможност на България да задържи 122 млн. евро неизползвано финансиране за 2019 г., което ще може да бъде допълнено с още 690 млн. евро от европейските фондове. Това би осигурило общо 812 млн. евро за проекти за справяне с кризата.

Осемте милиарда евро ще трябва да бъдат възстановени в европейския бюджет при приключването на програмите за периода 2014-2020 г., което се очаква да стане около 2025 г.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или