Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Екокатастрофата в Унгария застрашава река Дунав

Автор: Дневник, от 05.10.2010 0
Излелите се в понеделник в реката Марцал стотици хиляди кубически метри отровни отпадъци след пробив във хвостохранилище в Западна Унгария заплашват с екологична катастрофа и река Дунав, съобщи в. "Модьор хирлап".

Излелите се в понеделник в реката Марцал стотици хиляди кубически метри отровни отпадъци след пробив във хвостохранилище в Западна Унгария заплашват с екологична катастрофа и река Дунав, съобщи в. “Модьор хирлап”.Бедствието със скъсалата се дига е отнело досега живота на четирима души, шестима са безследно изчезнали, десетки са в болница с киселинни изгаряния.За момента токсичната маса се е разпростряла на около 40 квадратни километра, съобщи държавният секретар по въпросите на околната среда Золтан Илеш, цитиран от унгарската осведомителна агенция MTI. Ильеш определи аварията като “екологична катастрофа”.След аварията от понеделник в хвостохранилище на фирма за обработка на алуминий унгарското правителство обяви във вторник извънредно положение в граничните с Австрия и Словакия области Веспрем, Дьор-Мошон-Шопрон и Ваш заради пряката опасност от вливане на токсичните отпадъци от Марцал в притока на Дунав река Раба и посредством нея - в самия Дунав.

Според агенция MTI унгарски войски за химическа защита почистват най-опасните места и изливат химикали в река Марцал в опит да неутрализират отнасянето на отровите по течението.   Изтичането на около 600-700 хиляди кубическа метра токсична утайка е тръгнало от хвостохранилището край село Айка, на около 160 км югозападно от столицата Будапеща. Разливът е засегнал седем селища.В Девечер масата е заляла около 400 къщи, а 40 души са евакуирани в близкия град Шомловашархей. В Колонтар пъплещата маса е стигнала височина 2 метра, съобщават от спасителните служби и частите на армията, взели участие в спасителната операция, цитирани MTI.Общо 120 души, сред които двама с опасност за живота, са получили медицинска помощ. Утайката, която се получава от производството на алуминий, съдържа тежки метали и е токсична при поглъщане, предупредиха от унгарската Дирекция за управление при бедствени ситуации.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или