Експерти: Приложението за "състаряване" не е "заговор на руснаците"

Автор: "PoligrafF", от 18.07.2019 0
Приложението има сходни общи условия и достъп като милион други подобни, които инсталираме на телефоните си.

В светлината на новите конфликти между САЩ и Русия, в света на киберпрестъпленията и облаците, в епохата на големите хакове и изтичането на лични данни, конспиративните теории неизменно се добраха и до добилото популярност “FaceApp” приложение за състаряване. В рамките на няколко дни то бе заклеймено като “таен заговор на руснаците”, а сред потребителите се настани паника, че всичките им снимки и данни се съхраняват в някой таен руски бункер.

Е, експерти в сферата на киберсигурността се опитаха да преборят тези предубеждения. Двама изследователи - Баптист Робърт и Адам Харви бяха цитирани в издания като Форбс, заявявайки, че приложението не е по-опасно от всички останали на пазара, независимо от произхода на създателите си. И макар по правило да не е препоръчително да се предоверяваме на случайни приложения, които използват данните ни, вероятността тези данни вече да са в мрежата е огромна.

По данни на Форбс, повечето от информацията на “FaceApp” се съхранява на наети сървъри в САЩ, Австралия и Европа, от мрежите на компании като Amazon и Google. Самият алгоритъм използва тяхната изчислителна мощ, за да обработва снимките на потребителите. Малка част от тях все пак стигат до машините на руската компания.

Тестовете на Робърт и Харви показват, че приложението не тегли цялата база данни от телефона Ви, а само посочената от Вас снимка, както и информация за устройството Ви. В действителност общите условия за ползване дават право на руската компания да разполага както намери за добре с Вашата снимка, но се оказва, че същите условия имат и редица други приложения, които не са заклеймявани като “международен заговор”.

Британският вестник “Guardian” цитира и данни, според които Фейсбук и Гугъл на практика притежават огромен ресурс от Ваши снимки и информация, които им помагат за разработването на техните системи за изкуствен интелект. И то с нашето позволение, дадено съзнателно или не.

Въпреки това експертите предупреждават да бъдем внимателни, когато инсталираме приложения и им даваме достъп до живота си, предвид информационния ресурс, който споделяме с устройството си. В действителност не е необходимо едно приложение да бъде “международен заговор” или “зъл план”, за да бъде опасно.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или