Експерти съветват как да реагираме след пробива в сигурността на Facebook

Автор: "PoligrafF" , от 30.09.2018 0
Първият признак да разберем, че сме жертва, е ако се налага отновo да въвеждаме потребителско име и парола.

През изминалата седмица срив в системите на най-голямата социална мрежа “Facebook” засегна най-малко 50 млн. потребители, оставяйки профилите им уязвими. Ръководството на компанията обяви, че проблемът е отстранен. Взети са и мерки за засилване на контрола.

Според експерти, това е най-големият пробив в сигурността на “Facebook” обявяван публично до този момент. Става дума за функцията “View as/Виж като”, която позволява да видим профила си през очите на други потребители. Целта на услугата е да позволи на потребителя да провери по-лесно каква информация споделя публично за себе си в социалната мрежа. Именно тази възможност е дала дефект и е позволила достъп до профила на засегнатите потребители.

”Първият признак да разберем, че сме жертва, е ако се налага отновo да въвеждаме потребителско име и парола. Освен това вчера от Фейсбук обявиха, че на стената на всеки един от засегнатите ще излиза съобщение какво точно се е случило”, обяснява IT специалистът Христо Ласков в ефира на БНТ.

Според IT експерти открадната онлайн идентичност може да се използва за разпространение на фалшиви съобщения, фишинг атаки и не на последно място злоупотреби с профили, които са свързани с “Facebook”, като например “Instagram”, или пък платформи за резервации.

”Преглеждате списъка със свързаните сайтове и приложения, ако видите някое, което не познавате, просто забранявате достъпа на този сайт или приложение до вашия профил, съветва Ласков.

Експертите препоръчват още да проверим профила си за непознати съобщения, както и списъка с приятели дали се е увеличил. В секцията сигурност също така може да бъде проверено на кои локации е използван. Най-голяма защита осигурява двуфакторната оторизация.

”Фейсбук позволява на всеки един потребител да въвежда освен потребителско име и парола, да се идентифицира в мрежата чрез въвеждането на код, който се получава на доверено устройство на самия потребител. Този код е еднократен. Практически е почти невъзможно да бъде отгатнат”, пояснява Ласков.

За по-голяма сигурност в мрежата, експертите съветват смяна на паролата всеки месец и използването на не по-малко от 12 символа.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Февруари ни прави намек за наближаваща пролет.
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или