Експерти съветват как да реагираме след пробива в сигурността на Facebook

Автор: "PoligrafF" , от 30.09.2018 0
Първият признак да разберем, че сме жертва, е ако се налага отновo да въвеждаме потребителско име и парола.

През изминалата седмица срив в системите на най-голямата социална мрежа “Facebook” засегна най-малко 50 млн. потребители, оставяйки профилите им уязвими. Ръководството на компанията обяви, че проблемът е отстранен. Взети са и мерки за засилване на контрола.

Според експерти, това е най-големият пробив в сигурността на “Facebook” обявяван публично до този момент. Става дума за функцията “View as/Виж като”, която позволява да видим профила си през очите на други потребители. Целта на услугата е да позволи на потребителя да провери по-лесно каква информация споделя публично за себе си в социалната мрежа. Именно тази възможност е дала дефект и е позволила достъп до профила на засегнатите потребители.

”Първият признак да разберем, че сме жертва, е ако се налага отновo да въвеждаме потребителско име и парола. Освен това вчера от Фейсбук обявиха, че на стената на всеки един от засегнатите ще излиза съобщение какво точно се е случило”, обяснява IT специалистът Христо Ласков в ефира на БНТ.

Според IT експерти открадната онлайн идентичност може да се използва за разпространение на фалшиви съобщения, фишинг атаки и не на последно място злоупотреби с профили, които са свързани с “Facebook”, като например “Instagram”, или пък платформи за резервации.

”Преглеждате списъка със свързаните сайтове и приложения, ако видите някое, което не познавате, просто забранявате достъпа на този сайт или приложение до вашия профил, съветва Ласков.

Експертите препоръчват още да проверим профила си за непознати съобщения, както и списъка с приятели дали се е увеличил. В секцията сигурност също така може да бъде проверено на кои локации е използван. Най-голяма защита осигурява двуфакторната оторизация.

”Фейсбук позволява на всеки един потребител да въвежда освен потребителско име и парола, да се идентифицира в мрежата чрез въвеждането на код, който се получава на доверено устройство на самия потребител. Този код е еднократен. Практически е почти невъзможно да бъде отгатнат”, пояснява Ласков.

За по-голяма сигурност в мрежата, експертите съветват смяна на паролата всеки месец и използването на не по-малко от 12 символа.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или