Експерт: Тестовете за 3-годишните само ще ги стресират

Автор: "PoligrafF", от 14.08.2017 0
Скрининг тестът за 3-годишните само ще обърка децата, тъй като голяма част от въпросите в него са многопосочни, съдържат доста неточности и трябва да бъдат преработени. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.

Скрининг тестът за 3-годишните само ще обърка децата, тъй като голяма част от въпросите в него са многопосочни, съдържат доста неточности и трябва да бъдат преработени. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.

”Всеки родител практикува подобни видове проверки на уменията и знанията на детето си. Те обаче се провеждат под формата на игри. Синдикатите на българските учители категорично сме против идеята психолози да влизат в детските градини и да правят тестове на толкова малки деца, защото безспорно това ще ги стресира”, посочи още Такева.

Също така тя препоръча на специалистите от МОН, които са работили по наръчника за това как учителите в детските градини да извършват този скринингов тест, да го преработят.Блогърът Янка Петрова от своя страна пък посочи, че подкрепя идеята за такъв вид наръчник, тъй като той е изготвен от психолози и научни работници.

”Учудена съм обаче до колко скрининг тестът се обвързва с ранното отпадане на деца от училище, защото не става ясно как той ще помогне за тяхното задържане в учебните заведения. Проблемът идва от там, че много от родителите на ученици с проблеми просто не желаят да работят с децата си”, обясни тя.

В България децата със специални потребности са над 16 хиляди. А идеята на МОН е те да бъдат разпознавани още в ранна възраст чрез този проект. Скрининг тестовете трябва да показват дали малчуганите ще срещат трудности за напред в образованието си. Bulgaria ON AIR потърси и мнението на специалист по случая.Сподер логопеда Милена Макавеева идеята не е никак лоша. Важно е обаче кой ще провежда тези тестове и в каква ситуация ще бъдат изследвани децата.

”Безспорно е необходимо “препитването” да се прави от специалисти, като на него да присъстват и родителите. По този начин те ще имат възможност да дадат повече инвормация за детето, например на каква възраст се проявяват част от уменията и с какви особености, за да може резултатите накрая да бъдат правилно интерпретирани”, каза тя.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Честита първа пролет!
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или