Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Ето какви промени очакват шофьорите през 2018-а година

Автор: "PoligrafF", от 10.01.2018 0
Редица промени, засягащи водачите на моторни превозни средства, влизат в сила тази година.

Редица промени, засягащи водачите на моторни превозни средства, влизат в сила тази година. Те бяха презентирани от Съюза на българските автомобилисти, като улеснение за шофьорите в началото на новата 2018-а.

На първо място, една от най-важните промени е свързана със задължителната застрахователна полица ”Гражданска отговорност”. От тази година стойността й вече ще зависи изцяло от водача, неговите нарушения на пътя и личното му шофьорско досие. Некоректните зад волана може да се наложи да плащат до 200% по-скъпа застраховка. За изрядните шофьори цената пък ще пада с до 50%. Очаква се новата система за остойностяване на полицата да влезе в сила през пролетта.

Другата новост тази година е служебното прекратяване на регистрацията при неизправности на автомобила, установени при редовния годишен технически преглед. Пунктовете за извършване на контрол по изправността на автомобилите ще подават информация към автомобилна администрация. Информацията ще продължава по веригата, докато не стигне до КАТ. След отстраняване на техническите проблеми и успешното преминаване на преглед, регистрацията ще се подновява служебно.

Превъртането на километражите при технически преглед вече ще подлежи на глоба, като стойността й ще бъде между 2 000 и 7 000 лева. Предвижда се също онлайн проверка на километража, посочват още от СБА. Промени има и по отношение на алкохолните проби и тестовете за наркотици. От 1 януари т.г. разходите за извършването на медицинското изследване за наличието на алкохол и дрога у водачите ще се плаща от областните дирекции на МВР, назначили изследванията. Самият водач ще заплаща за теста, ако сам го е поискал и е получена положителна проба.

От 1 юли 2018 г. Пътна полиция ще започне да използва абсолютно нов метод с нов уред за установяване на алкохол в организма. Това е т.нар. доказателствен анализатор, който отчита концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух. Доказателствен анализатор може да се приложи, когато лицето откаже проверка с технически уред или тест, не приема показанията им, пробата е била некачествена или пък физическото му състояние не позволява използването на техническо средство или тест.

Припомняме Ви, че в края на миналата година влязоха в сила редица промени в правилата за регистриране на автомобили в КАТ. От тази година годишните винетки вече важат от датата на закупуване, а не за съответната календарна година, както досега. Въвежда се и тримесечна винетка.

От началото на 2018-та КАТ-София започва да спира автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха. Столична община вече закупи седем газанализатора за нуждите на Пътната полиция в най-големия български град. Част от тях ще бъдат позиционирани в сградата на КАТ, за да се проверяват с тях автомобилите, които чакат за регистрация. Ако не отговарят на нормите, няма да се регистрират. С останалите уреди униформените ще правят проверки по улиците и ако се установи, че дадено возило мърси въздуха, то ще бъде спирано от движение.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

"Есента е последната и най-прекрасна усмивка на годината" /Уилям…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или