Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Животът не е резервна част! Палим свещ за жертвите на пътя днес

Автор: "PoligrafF" , от 17.11.2019 0
Днес е Световният ден в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година мотото е "Животът не е резервна част".В православните храмове у нас ще бъдат отслужени заупокойни молитви за упокоение на душите на загиналите при пътни инциденти.

Днес е Световният ден в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година мотото е “Животът не е резервна част”.В православните храмове у нас ще бъдат отслужени заупокойни молитви за упокоение на душите на загиналите при пътни инциденти.

Средно на всеки 24 секунда някъде по света един човек загива следствие на пътнотранспортно произшествие. През последната седмица в България се провеждат служби за отдаване почит на жертвите на пътни инциденти и за отправяне на молитви за запазване живота на хората, които участват ежедневно в движението по пътищата.   

Приблизително 1,35 милиона души умират всяка година в резултат на пътнотранспортните произшествия по света, което се равнява на средно 3700 загинали всеки ден.  Въпреки че страните от Европейския съюз отбелязват едни най-добри резултати в повишаването на пътната безопасност, пътният травматизъм в Общността продължава да бъде неприемливо висок. Всяка седмица на територията на ЕС се регистрират около 500 смъртни случая, следствие на пътнотранспортни произшествия, което би се равнявало на три паднали самолета Boeing 737 седмично, без оцелели на борда.   

„Трудностите, свързани с намаляване на травматизма с планираните темпове, са валидни и за България“, подчерта Малина Крумова, председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. В сутрешния блок на БНТ тя акцентира на краткосрочните и средносрочни мерки за повишаване на превенцията и безопасността по пътищата в страната. „Много важно е и всички ние да осъзнаем, че всички тези цифри не са суха статистика, а реални човешки животи. Нека това ни направи по-отговорни, внимателни и толерантни, когато сме на пътя“, подчерта още тя.

Припомняме, че с решение на Генералната асамблея на ООН от 26 октомври 2005 г., всяка трета неделя от месец ноември е определена за Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или