Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Задължават фирмите по ДДС за GPRS връзка на касовите апарати с НАП

Автор: "PoligrafF", от 08.02.2011 4
Близо 30 000 фирми, регистрирани по ДДС в ТД на НАП-Бургас, трябва да изградят дистанционна връзка на фискалните си устройства с Националната агенция за приходите до края на септември 2011 г. 19 000 от тези фирми извършват дейност преди всичко на територията на област Бургас, а останалите – най-вече в Ямболска и Сливенска област.

Близо 30 000 фирми, регистрирани по ДДС в ТД на НАП-Бургас, трябва да изградят дистанционна връзка на фискалните си устройства с Националната агенция за приходите до края на септември 2011 г. 19 000 от тези фирми извършват дейност преди всичко на територията на област Бургас, а останалите – най-вече в Ямболска и Сливенска област. Броят на касовите апарати на регистрираните по ДДС фирми в НАП-Бургас е значително по-голям от 30 000, уточниха от приходното ведомство в областния център. В цялата страна по ДДС са регистрирани близо 200 000 търговци, а касовите апарати, които притежават техните фирми са около 300 000.     

Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти задължава всяка компания, която има регистрация по ДДС да изгради GPRS връзка със сървърите на НАП по подобие на бензиностанциите, които направиха това през януари. До края на март 2012 г. същото изискване трябва да изпълнят всички  останали търговци в страната. Според статистика на приходната агенция, в страната  65 дружества вече са монтирали и въвели в експлоатация новите модели касови апарати, които подават автоматично данни в НАП. Общо 3233 са бензиностанциите с успешно изградена връзка.

До края на февруари в интернет-страницата на ведомството www.nap.bg  ще бъде публикувана електронна справка, позволяваща на всеки търговец да провери дали използваният от него касов апарат може да бъде модифициран с допълнителен модул или се налага закупуването на нов. Същата информация ще може да се получава след февруари на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700. Към момента има одобрени и се произвеждат 7 модела касови апарати, които отговарят на новите изисквания. Според агенцията за приходите електронната връзка на касовите апарати с НАП има потенциал значително да намали сивия оборот в икономиката.

Според анализи на приходната агенция близо 70% от всички търговци в страната укриват целия или част от оборота си. Новата система позволява всяко фискално устройство автоматично и без знанието на собственика си да подава информация за оборота, натрупан в съответния обект. Паралелно с това има възможност инспекторите на НАП дистанционно по компютърен път да следят продажбите на произволно избран търговец, като по този начин на проверки и ревизии ще бъдат подложени само некоректните дружества. Системата позволява и автоматизирано следене на средните стойности на оборотите на определени групи обекти и може да сигнализира, ако приходите в определен магазин, например, значително намалеят или се увеличат.

Сумата, която търговците ще заплатят за модифицирането на касовите си апарати или за закупуване на нови, се признава за разход за данъчни цели, напомнят от НАП, като допълват, че с парите, платени за изграждане на дистанционната връзка ще се намали облагаемата с данъци основа. От агенцията подготвят нарочна комуникационна кампания, с която да информират всички регистрирани по ДДС фирми за новите изисквания.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или