Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

"Заедно срещу диабета" на Световния ден за борба с него

Автор: "PoligrafF", от 14.11.2010 39
Всяка година на 14 ноември отбеляваме Световния ден на борбата с диабета. Днес се очаква сградата на Националния Дворец на Културата, Моста на влюбените и хотел „Хилтън” да бъдат осветени в синьо – цветът на земята и кампанията „Заедно срещу диабета”, наред със стотици световно известни сгради и паметници на културата.

Всяка година на 14 ноември отбеляваме Световния ден на борбата с диабета. Днес се очаква сградата на Националния Дворец на Културата, Моста на влюбените и хотел „Хилтън” да бъдат осветени в синьо – цветът на земята и кампанията „Заедно срещу диабета”, наред със стотици световно известни сгради и паметници на културата.

За втора поредна година над 300 паметници на културата, емблематични сгради и монументи по целия свят ще светят в синьо на 14 ноември – Световния ден на борбата с диабета. Сред тях, освен НДК и Моста на влюбените в София, са Хеопсовата пирамида и Сфинкса в Гиза, Статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, Статуята на Малката русалка в Копенхаген, Бранденбургската врата в Берлин, „Окото на Лондон” във Великобритания, Токио тауър в Япония, Дворецът Хофбург във Виена, Дворецът на културата и науката във Варшава и много други.

Инициативата е част от съвместната кампания “Заедно срещу диабета” на Организацията на обединените нации и Международната диабетна федерация. Кампанията „Заедно срещу диабета” цели обединяване на усилията на всички пациентски организации, медицински професионалисти, здравната администрация, медиите и цялото общество срещу това заболяване. Колкото повече информация и обществена ангажираност има, толкова по-големи са шансовете за навременно овладяване на диабетната пандемия.

Международната Диабетна Федерация и Световната Здравна Организация за първи път отбелязва този ден през 1991 год., а през 2006 г приетата от ООН Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета. Така той се отбелязва на практика от 2007 година. Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. Съществуват два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не. Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения. Именно за това Международната Диабетна федерация реши, в продължение на пет години - от 2009 до 2013 г. - кампаниите по отбелязване на Световния ден на борбата с диабета да са посветени на обучението и превенцията на захарния диабет. В България според данни на Международната федерация за борба с диабета, оповестени от Българското дружество по ендокринология през 2008 година, диабетиците са 595 700, или 10,1%. Около 40% от диабетиците в страната не знаят, че са болни от диабет, други 70% са лошо лекувани. Преди дни председателят на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котова обясни, че пада възрастовата граница при децата с диабет, като заболяването вече се открива и в най-ранна възраст. Тя отбеляза, че България е на последно място в ЕС по грижи, които се полагат за пациентите с диабет. Преди време Международната федерация пък алармира, че на всеки 10 секунди един човек умира от диабет. На всеки десет секунди двама души развиват диабет. Всяка година 70 милиона деца развиват диабет.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или