Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Занаятчийската камара иска улица и училище по занаятчийство от Общинския съвет

Автор: "PoligrafF", от 13.11.2017 0
Местните майстори искат и промяна в регламентите, които да третират т.нар. "hand-made" артисти в региона различно от регистрираните занаятчии.

Регионалната занаятчийската камара отново внесе искане до Общински съвет за съдействие за обособяването на улица/алея на занаятите и училище по занаятчийство в Бургас. Местните майстори искат и промяна в регламентите, които да третират т.нар. “hand-made” артисти в региона различно от регистрираните занаятчии.

Сдружението съществува от 2002-ра година и вече 15 години се бори за това да получи свое пространство. В Камарата вече членуват над 2 200 регистрирани занаятчии, които работят за запазването на автентичните майсторски техники на традиционните за бита по тези ширини занаяти. Според тях, това може да подпомогне местната икономика, в частност туризма и образованието.

От РКЗ се оплакват от това, че занаятчийството все по-често се смята за архаична форма и намира място в етнографските музеи. Те обаче твърдят, че то е жив поминък и притежава силата да бъде икономически активна сфера. За целта са необходими условия за успешното практикуване на тези занаяти.

Едно от нещата, за които РКЗ настоява, е обособяването на подходящо пространство - улица, алея или занаятчийски комплекс, където членовете на сдружението да представят продукцията си и да демонстрират уменията си. Сред амбициите на занаятчиите е и разкриването на занаятчийска школа/училище, където отделните традиции да се предават през поколенията. Сдружението настоява занаятчийството да бъде включено в стратегията за туризма на Община Бургас.

Накрая, но не на последно място, те искат прецизирани текстове, които да регулират реда и таксите за занаятчийските дейности. Причината за това са множеството артисти, създаващи ръчно изработени вещи, без да притежават необходимия ценз за това и без да са регистрирани по регламента за занаятчиите.

Според РКЗ, тези лица заемат голяма част от щандовете за мартеници, например, и така ощетяват регистрираните занаятчии.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Коледа иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или