Започват поетичните празници "Яворови дни" в Поморие

Автор: "PoligrafF" , от 06.07.2018 0
През 2018 г. се навършват 60 години „Яворови дни“.

Вече век след смъртта на Пейо Яворов образът му не спира да ни изумява всеки път, когато се вгледаме в него, поезията му не спира да ни вълнува, да ни провокира, да ни разтърсва с дълбочината си и с красотата на словото.

Това е Яворовата магия. И не става дума за личността и творчеството на Яворов само като събития във времето, а за преживяното им и някак „отвъд“ времената, за схващането на творческата личност като символ. Така пише преподавателят д-р Добрина Топалова в издание, посветено на поета.

Яворов отдавна се е превърнал в един от духовните символи на Поморие, а празниците в негова чест са неразделна част от летния културен календар на града, като през 2018 г. се навършват 60 години „Яворови дни“. От 10 до 14 юли Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“ са подготвили изобилна петдневна програма.

Музика, поезия и проза, изобразително изкуство и театър – всичко това е част от изразните средства, с които за 60-ти път ще засвидетелстваме непреходната си любов към поетичния гений. Откриването на юбилейното издание ще бъде на 10.07.2018 г. /вторник/ от 20.00 часа, пред паметника на поета. 

Часове по-рано свещениците от храм “Свето Рождество Богородично” ще прочетат заупокойна молитва, а в Къщата музей  “Пейо Яворов” ще бъде представена тематична изложба “Път, на който не съзирам края…”. Първата поетична вечер ще завърши в салона на НЧ „Просвета 1888“ със спектакъла на ДТ “Гео Милев” Стара Загора “За сушата и сватбите”.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

"Есента е последната и най-прекрасна усмивка на годината" /Уилям…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или