Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Затвор, ако дадеш колата си на пиян, дрогиран или неправоспособен

Автор: "PoligrafF", от 11.04.2012 3
Всеки, който даде колата си на пиян, дрогиран или неправоспособен шофьор, ще носи същата отговорност като него за причинена катастрофа с щети и жертви. Нещо повече - дори ще отговаря пред закона, все едно че сам е карал под въздействие на алкохол, опиати или без книжка.

Всеки, който даде колата си на пиян, дрогиран или неправоспособен шофьор, ще носи същата отговорност като него за причинена катастрофа с щети и жертви. Нещо повече - дори ще отговаря пред закона, все едно че сам е карал под въздействие на алкохол, опиати или без книжка. Това предвижда проектът на правосъдното министерство за изцяло нов Наказателен кодекс (НК), който да замени действащия от 1968 година, пише вестник “Труд”.

В момента няма отделен текст, по който да отговарят онези, които дават ключовете на шофьори убийци. Прокуратурата ги обвинява като помагачи, което не винаги се приема от съда. В проекта почти няма намаления на присъдите за транспортни произшествия спрямо действащия НК. В някои случаи са добавени глоби като алтернатива на затвор до 1 и 2 години или пробация.

Най-голямото наказание за особено тежки катастрофи е 15 до 20 години или доживотен затвор. Специален текст предвижда завишаване на присъдите за пияни или дрогирани шофьори, както и за такива, които бягат от местопроизшествието. Например за причинена смърт по непредпазливост на повече от едно лице наказанието от 2 до 10 години става от 3 до 12 години при употреба на алкохол, наркотици или при бягство.

В бъдещия НК обаче няма утежняващ текст за катастрофа на пешеходна пътека - нещо, за което настояха преди месец пред парламента майки на загинали деца.    

От бъдещия НК отпада текстът за безделничество, по което бяха обвинявани проститутките. Същевременно за престъпление се обявява невнасянето на осигуровки от работодателя. По-ниски наказания за отвличане предвижда изцяло новият Наказателен кодекс (НК), написан от Министерството на правосъдието, който трябва да замени действащия от 1968 г.

Епохалният труд бе завършен след две години работа. Той се състои от 561 члена, които уреждат всички престъпления в България. За 44 години НК е променян над 85 пъти. Министерството обяви, че до 15 май ще събира становища по проекта от институции и неправителствени организации. След това ще бъде проведена широка дискусия по текстовете.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или